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DIVISION OF 
TRADING AND MARKETS 

Dear 

COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 
2033 K Strut, NW, Washington, DC 20581 

{202) 254- 8955 
{202) 254-8010 Facsimile 

July 29, 1993 

Re: Rule 1.5'1/Regyest for No-Action Position 

This is in response to your letter to the Division of 
Trading and Markets ("Division") of the Commodity Futures Trading 
Commission ("Commission") dated June 25, 1993 as supplemented by 
telephone conversations with Division staff, ~.n which you request 
the Division to confirm that it will not recommend that the 
Commission take any enforcement action against "X", a guaranteed 
introducing broker {"IB") of "Y", a registered futures commission 
merchant ("FCM") and clearing member of the Chicago Board of 
Trade, if "Y" provides execution but not clearing services for 
certain customers introduced by "X". 

Based upon the representations made in your letter, as 
supplemented, we understand the pertinent facts to be as follows. 
"X", as "Y"'s introducing broker, introduces certain institution­
al customers to "Y". Upon entering into their guarantor/intro­
ducing broker relationship, both "Y" and "X" anticipated that all 
accounts introduced by "X" would be cleared through "Y". None­
theless, although the institutional clients introduced by "X" 
have selected "Y" as their executing broker, they generally have 
directed that their accounts be cleared through other FCMS. In 
this regard, you note that in many, if not all cases, the insti­
tutional customers introduced by "X" were clearing their transac­
tions with FCMs other than "Y" prior to directing their execution 
business to "Y". 

In support of your request, you represent that, not,;.rith­
standing that certain "X" customers elect to have their transac­
tions cleared ?.'ith FCMs other than "Y", "X" has a business 
relationship only with "Y" and receives no compensation from 
other FCMs through which the transactions are cleared. Moreover, 
you represent that "Y" is substantially capitalized and has a 
substantial cushion over the capital required to support out­
standing customer positions. Specifically, you represent that as 
of March 30, 1993 "Y" had adjusted net capital of approximately 
$56.7 million, and excess net capital of $51 million. 
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Further, you note your understanding that the standard 
guarantee agreement entered into between nyn and "X" pursuant to 
Commission Rule 1.10(j) provides that nyn is liable for all 
accounts introduced by "X" whether cleared through "Y" or another 
FCM. In this regard you represent that "Y" reaffirms that, as 
provided in the Guarantee Agreement, it accepts joint and several 
liability for all obligations of "X" under the Commodity Exchange 
Act, as amended!! (the wAct") and the regulations thereunder 
"with respect to the solicitation of and transactions involving 
all customer accounts of "X"." 

In 1992, the Commission amended Rule 1.57(a) (1) to read, in 
pertinent part, as follows: 

) 

[A]n introducing broker which has entered into a guarantee 
agreement with a futures commission merchant . . . must open 
anu carry such customer's account with such guarantor fu~ 
tures commission merchant on a fully-disclosed basis[.]!' 

In adopting this amendment, the Commission intended to clarify 
that an FCM that has entered into a guarantee agreement with an 
IB must carry all of the customer accounts introduced by the 
IB.~ Additionally, the Commission wished to ensure that 
guarantee agreements between FCMs and IBs serve their intended 
objective of protecting the customers of the IB. 

Based upon our evaluation of the information provided in 
your letter, as supplemented, we believe that granting your 
request would not be contrary to the "customer protection" 
objective of the rule. This opinion is based principally upon 
your representations as to the substantial capital held by "Y". 
We further note your representation that the customers referred 
to herein are institutional customers who have requested that 
their trades be cleared by FCMs other than "Y". 

Accordingly, based upon the above representations, the 
Division will not recommend that the Commission take any enforce­
ment action under Rule 1. 57 (a) (1), as amended!' against "X" or 

!I 7 U.S.C. § 1 et seg. (1988 & Supp. IV 1992) 

!' 57 Fed. Reg. 23136 at 23143 (June 2, 1992); 17 C.F.R. 
1.57 (a} (1) (1993). 

!I See 57 Fed. Reg. 23136 at 23137. The amendment effectively 
codifies the Division's position set forth in CFTC Interpretative 
Letter No. 88-4 [1987-1990 Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. 
(CCH) 1 24,098 (Jan. 26, 1988). 

j ~.1 57 Fed. Reg. at 23143. ,._/ 



.~ Page 3 
r 

"Y" if "X" introduces customers to "Y" who employ "Y"'s execution 
services, but choose to ~l~ar their transactions with other FCMS. 
The "no-action" position taken in this letter does not affect any 
other duties or responsibilities of "X" or "Y". 

The position taken herein is based on the representations 
that have been made to us. Any different, changed or omitted 
facts or circumstances might require us to reach a different 
conclusion. In this regard, we request that you notify us 
immediately in the event the operations and activities of "X" and 
"Y" change in any way from those as represented to us.· Finally, 
this letter represents the position of the Division of Trading 
and Markets only. It does not necessarily reflect the views of 
the Commission or of any other office or division of the Comritis­
sion. 

If you have any questions concerning this correspondence, 
please contact me or Susan C. Ervin, the Division's Chief 
Counsel, at {202) 254-8955. 

Very truly yours, 

Andrea M. Corcoran 
Director 


