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Re: Interpretation of Commission Regulation 1.16 Auditor Independence 

Standards for Audits of Futures Commission Merchants  
 

 

Dear Ms. Scucci: 

 

This letter responds to your letter dated February 27, 2014, requesting the Division of 

Swap Dealer and Intermediary Oversight (the “Division”) of the Commodity Futures Trading 

Commission (the “Commission”) to confirm that it will not recommend that the Commission 

initiate an enforcement action against a futures commission merchant (“FCM”), a dual-

registered FCM/broker-dealer (“FCM/BD”), or the designated auditor of an FCM or dual-

registered FCM/BD that complies with the auditor independence requirements in Securities and 

Exchange Commission (“SEC”) Rule 17a-5
1
 in conducting the audit of the FCM or FCM/BD 

under Commission Regulation 1.16.
2
  Although you requested no-action relief, staff has 

determined that an interpretation of Regulation 1.16 is more appropriate based on the discussion 

below.  

 

Background 
 

On November 14, 2013, the Commission published in the Federal Register final 

regulations requiring enhanced customer protections for FCMs holding customer funds, 

including risk management programs, internal monitoring and controls, capital and liquidity 

                                                 
1
 See 17 CFR 240.17a-5. 

2
 17 CFR 1.16. 
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standards, customer disclosures, and auditing and examination programs (the “Customer 

Protection Rule”).
3
   

 

In the Customer Protection Rule, the Commission revised Regulation 1.16(c)(2) to 

require, among other things, an accountant’s audit report of an FCM to state whether the audit 

was made in accordance with the auditing standards adopted by the Public Company Accounting 

Oversight Board (“PCAOB”).  The Commission explained that it recognized the adoption of 

final regulations by the SEC to Rule 17a-5 mandating public accountants use PCAOB standards 

in the examination of the financial statements of broker-dealers (“BDs”).
4
  The Commission 

noted that its amendments to Regulation 1.16(c)(2), requiring public accountants to use PCAOB 

standards in conducting an examination of the financial statements of an FCM, would be 

consistent with the SEC’s revisions to Rule 17a-5.
5
  To further achieve consistency with the 

SEC, which set June 1, 2014 as the compliance date for the revisions to Rule 17a-5, the 

Commission also set a compliance date for public accountants to use PCAOB auditing standards 

for all FCM examinations with a year-end date of June 1, 2014, or later.
6
  The Commission 

specifically noted that the alignment of the compliance dates of Regulation 1.16(c)(2) and the 

revisions to Rule 17a-5 would allow dual-registered FCMs/BDs to be subject to uniform SEC 

and Commission audit requirements.
7
 

 

In your letter, you noted that there are aspects of SEC Rule 17a-5 concerning auditor 

independence that are not specifically identified in the Commission’s amendments to Regulation 

1.16.  In particular, you pointed out that the SEC Rule 17a-5 references the independence 

requirements contained in SEC Rule 2-01 of Regulation S-X.
8
  You stated that the SEC also 

clarified the difference between issuers and non-issuers and that the auditors of non-issuer BDs 

are not subject to the partner rotation requirements or the compensation requirement of the 

SEC’s independence rules because the SEC determined that such requirements are only 

applicable to issuers.  Additionally, you noted that under the SEC regime, auditors of non-issuer 

BDs are not subject to the audit committee pre-approval requirements or the cooling-off period 

requirements for employment under Rule 2-01 because those requirements also only reference 

issuers. 

 

You further asserted that since Regulation 1.16(c)(2) does not specifically incorporate or 

reference the SEC auditor independence standards, there is a potential for the inconsistent 

application and an apparent conflict in the auditor independence requirements for standalone 

FCMs and dual-registered FCMs/BDs.  Therefore, you have requested that the Division confirm 

                                                 
3
 See Enhancing Protections Afforded Customers and Customer Funds Held by Futures Commission Merchants 

and Derivatives Clearing Organizations, Final Rule, 78 FR 68506 (Nov. 14, 2013).  

4
 Id. at 68528. 

5
 Id. 

6
 Id. 

7
 Id. 

8
 17 CFR 210.2-01 
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that FCMs, dual-registered FCMs/BDs, and their auditors would be deemed to be in compliance 

with Regulation 1.16(c)(2) if they comply with the auditor independence requirements as 

adopted in SEC Rule 17a-5. 

 

Discussion 

 

In the Division’s view, while the amendments to Regulation 1.16(c) are silent as to 

applicable auditor independence standards, Regulation 1.16(b)(2) already had, and still retains, 

the Commission’s principle auditor independence rule.
9
  The Division also believes that the 

Commission generally sought congruity with SEC Rule 17a-5 in revising Regulation 1.16(c), 

including creating uniform auditor independence requirements for both FCMs and BDs that are 

consistent with the SEC’s revisions to Rule 17a-5.  Moreover, nothing in the SEC’s revisions to 

Rule 17a-5 conflict with Commission’s own independence rule in Regulation 1.16(b)(2).  

Accordingly, it is the Division’s view that an FCM, a dual-registered FCM/BD, or the designated 

auditor of an FCM or a dual-registered FCM/BD that complies with the auditor independence 

requirements in SEC Rule 17a-5 also will be in compliance with Regulation 1.16. 

 

The Division also notes that the PCAOB has recently amended its rules to provide that 

auditors of non-issuer BDs are not subject to certain ethic and auditor independence provisions 

relating to tax services and the pre-approval of certain non-audit services contained in PCAOB 

Rules 3523, 3524, and 3525.
10

  As noted above, the Division believes that it was the 

Commission’s intention in adopting amendments to Regulation 1.16 to align the audit, 

independence and other standards that an auditor must follow in conducting an examination of an 

FCM with the standards that an auditor is required to follow in conducting an examination of a 

BD.  Accordingly, it is also the Division’s view that an auditor of an FCM or BD/FCM is not 

required to comply with PCAOB Rules 3523, 3524, and 3525 in conducting an audit of a non-

issuer FCM or FCM/BD in order to maintain compliance with Regulation 1.16. 

 

                                                 
9
 In addition, similar to the construct of the SEC’s Rule 210.2-01, Regulation 1.16(b)(2) generally lays out an 

independence standard and enumerates a list of non-exclusive circumstances for which that independence 

standard cannot be complied with.  This includes examples of direct financial interest, the performance of 

certain bookkeeping services and other services.   

10
 See Public Company Accounting Oversight Board; Notice of Filing of Proposed Rules on Amendments To 

Conform the Board’s Rules and Forms to the Dodd-Frank Act and Make Certain Updates and Clarifications, 79 

FR 6272 (Feb. 3, 2014); see also PCAOB Release No. 2013-010, Amendments to Conform the Board’s Rules 

and Forms to the Dodd-Frank Act and Make Certain Updates and Clarifications (adopted Dec. 4, 2013). 
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This letter represents the position of this Division only and does not necessarily represent 

the views of the Commission or of any other office or division of the Commission.  Should you 

have any questions, please do not hesitate to contact Josh Beale, Attorney Advisor at 202-418-

5446, or Francis Kuo, Attorney Advisor, 202-418-5695. 

Sincerely, 

Gary Barnett 


