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DMSIONOF 
I TRADING AND MARKETS 

COMMODITY J7UTURES TRADING COMMISSION 
2033 KStreet,NW, Washington, DC 20581 

(202) 254.8955 
(202) 254-8010 Facsimile 

July 30, 1993 

Re: Relief from Providing the 
Rule 1.55 Risk Disclosure Statement 

Dear 

This is in response to your letter dated February 11, 1993, 
as supplemented by telephone conversations with Division staff, 
wherein you request on behalf of "A" relief from Rule 1.55(a),!1 

which requires a futures commission merchant ("FCM"), or in the 
case of an introduced account an introducing broker ("IB"), to 
provide each new customer with a risk disclosure statement 
containing the language set forth in Rule 1.55(b) and to receive 
an acknowledgment, signed and dated by t~e customer, confirming 
that he received and understood the disclosure statement before a 
commodity futures account may be opened for the customer.£' 

Based upon the representations in your letter, as supple­
mented, we understand the facts to be as follows. "A" is a 
registered IB and securities broker/dealer with approximately ten 
institutional clients, some of whose funds are managed by invest­
ment advisers and money managers. "A" does not have any n3tural 
persons as clients. The trading strategies for these clients 
range from execution of a basket of stocks to index arbitrage. 
To accommodate approximately nine of these customers, "A" places 
futures trades through certain floor brokers on behalf of these 
customers pursuant to instructions from the customer. For 
example, the customer calls "A" and te~.ls "A" it wishes to have a 
certain futures transaction executed o~ its behalf and further 
instructs "A" as to which FCM it wishes to carry the trade. "A" 
then transmits these trades to certain floor brokers who give 

!/ Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. 
Ch. 1 (1993) . 

! 1 Rule 1. 55 (c) requires the FCM, or in the case of an intro-
duced account the IB, to retain the acknowledgment in accordance 
with Rule 1. 31. 
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them up to the appropriate FCM on behalf of the client .1.1 You 
represent that these clients each have a pre-existing relation­
ship witi>. the FCM it wishes to have carry and clear these trades 
and that the trades are carried in accounts previously opened by 
these customers at those FCMs. For these nine clients, the FCM 
carryinJ and clearing their accounts is not "B", with which "A" 
has an "introducing" ~elationship and which it uses as its 
clearing firm unless otherwise instructed by the client. In 
support of the request, you represent that "A" receives no 
compensation for placing these trades on behalf of the nine 
clients it currently accommodates this way. "A" does not provide 
these nine clients with the Rule 1.55(a) risk disclosure state­
ment but, rather, these clients, according to their representa­
tions to you, have received the Rule 1.55(a} risk disclosure 
statement directly from the FCMs to which "A" is instructed to 
give up the trades. 

Generally, in the case of an introduced account it is the 
IB's responsibility to provide each new customer with a risk 
disclosure statement. Specifically, Rule 1.55(a} requires that: 

No futures commission merchant or, in the 
case of an introduced account, no introducing 
broker may open a commodity futures account 
for a customer unless the futures commission 
merchant or introducing broker first: {1} 
Furnishes the customer with a separate writ­
ten disclosure statement ...• ; and (2} 
receives from the customer an acknowledgment 
signed and dated by the customer that he 
received and understood the disclosure state­
ment. 

It is, therefore, "A's" responsibility to provide any customer, 
on whose behalf we understand it to have opened accounts, in the 
first instance with the Rule 1.55 risk disclosure statement and 
any other applicable disclosures and maintain all required 
acknowledgments of such disclosures. However, based on the facts 
set forth above, including that these customers are institutional 
customers who have pre-existing accounts at FCMs other than "B", 
that "B" did not solicit, and played no role in opening these 
accounts, that trades for these customers are placed in those 
pre-existing accounts, and that the futures trades being entered 
are related to securities trading conducted for these customers 
by "A", the Division will not recommend that the Commission take 
enforcement action against "A" under Rule 1.55 if it fails to 
provide these clients with, and maintain acknowledgment of the 
receipt and understanding by such clients of, the risk disclosure 
statement required by that rule, provided that "A" can verify by 

11 In the event that there is an error made in either receLvLng 
a customer order or transmitting a customer order to a floor 
broker, "A" has represented that such an error trade wculd be 
placed in its own error account such that the customer would 
suffer no adverse impact. 
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Qbtaining clear written evidence that the customer has previously 
been given the Rule 1.55 risk disclosure statement by the FCM 
carrying the account in which these trades will be placed. 

Finally, the fact that "A" transmits these customer orders 
to floor brokers raises concerns addressed in Commission Rule 
1.57. Rule 1.57(a) (2) states in pertinent part that each IB 
must: 

(2) Transmit promptly for execution all cus­
tomer and option customer orders to: (i) a 
carrying futures commission merchant; or (ii) 
a floor broker, if the introducing broker 
identifies its carrying futures commission 
merchant and that carrying futures commission 
merchant is also the clearing member with 
respect to the customer's or option 
customer's order. 

When the Commission adopted Rule 1.57 it was concerned that 
!f IBs were permitted to transmit customer orders to any clearing 
member the IB would disclose to the floor broker the omnibus 
~ccount of its carrying FCM, rather than the individual, fully­
~isclosed account of its customer. Not only would this violate 
Rule 1.35(a-1) (1)!1, but such conduct could lend itself to 
~ertain abusive practices such as the unlawful allocation of 
trades within that omnibus account. For these reasons, the 
Commission requires an IB when transmitting an order to a floor 
~ :oke""' to identify the customer account at its carrying FCM and 
_nat c,M must be the clearing member with respect to the 
~uscomer's order.~' Under the circumstances you have presented, 
"A's" procedures appear to address the concerns underlying Rule 
1.57(a) (2). All FCMs which will carry the trades for these nine 
clients will also be the clearing FCMs for those trades. "A", 
when transmitting trades for such clients to the floor broker 
identifies the client, by account number, in each case and 
further instructs the floor broker to give up the trade on a 
fully-disclosed basis to the FCM specified by the customer. 
Therefore, the Division will not recommend that the Commission 
take enforcement action against "A" under Rule 1.57(a) (2) for 
~ccommodating these nine clients or any future clients who meet 
the criteria specified above in the manner described herein. 

You should be aware that this letter does not excuse "A" 
from compliance with any otherwise applicable requirements 

! 1 Rule 1.35(a-1) (1) requires that each FCM and IB receiving a 
customer's order or option customer's order to immediately 
prepare upon receipt of any such order a written record o~ the 
order which must include the account identification and order 
number, the date and time the order is received, and in the case 
of option customers' orders, the time the order is transmitted 
for execution. 

~1 See 48 Fed. Reg. 35248, 35271 (August 3, 1983). 
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~ contained in the Act, as amended, or in the Commission's regula­
tions thereunder. For example, "A" remains subject to Section 4b 
of the Commodity Exchange Act (the "Act"}, 7 u.s.c. §6b (1988 & 
Supp. IV 1992}, and to the reporting requirements for traders set 
forth in Parts 15, 18, and 19 of the Commission's regulations. 
In addition, the Division notes that it is not excusing or in any 
way limiting the Commission's ability to proceed against "A" for 
any past violation of the Act, 7 u.s.c. §1 ~ ~· (1988 & Supp. 
IV 1992} or of the Commission's regulations thereunder. The no­
action relief provided herein is prospective only. 

The positions taken in this letter are based upon the repre­
sentations that have been made to us. Any different, changed or 
omitted facts or conditions might require us to reach a different 
conclusion. Finally, this letter represents the views of the 
Division of Trading and Markets only. It does not necessarily 
represent the views of the Commission or any other office or 
Division of the Commission. 

If you have any questions concerning this correspondence, 
please feel free to contact Susan C. Ervin, Chief Counsel of the 
Division, or Mary Cademartori, an attorney on my staff, at (202) 
254-8955. 

Very truly yours, 

Andrea M. Corcoran 
Director 
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