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(202) 254-6265 FACSIMILE 

July 24, 1990 

Re: Request for No Action Regarding Speculative Position Limits 

Dear : 

By letter dated June 29, 1990, you requested the Division's 
views with regard to the application of speculative position 
limits to the positions of and Letter from to 
Paul M. Architzel, Division of Economic Analysis, dated June 29, 
1990 (June 29 letter). That correspondence included a cover 
letter, an affidavit of on behalf of , an internal 
memorandum to all and , employees, an 
affidavit of on behalf of 

, an internal memorandum to all employees 
from , and Disclosure Documents for both and 

These were supplemented with two additional letters 
dated July 12 and 13, 1990. From this correspondence, we 
understand the facts to be as follows. 

is a registered commodity trading advisor (CTA). 
, as a limited partner, has joined with 

, as the general partner, to form , also a 
registered CTA. is predominantly owned by and 

has no ownership interest in 
will be owned 90 percent by 

will manage both customer and proprietary ac­
counts, using a technical trading system. This trading system 
was developed through the joint research of and 

beginning in 1985 and prior to "any involvement with the 
principals of " Moreover, technical trading 
system operates independently from 

trading is long-term and trend-following in 
nature, with only three to four transactions per year 
per market on average, and all trading decisions are 
made basis market closes for action to be taken the 
next day. The system, in contrast, is 
short-term in orientation, with trades initiated basis 
intra-day market. action and may have positions with or 
against the prevailing long-term trend. 

June 29 letter, at page 2. 



will maintain its place of business in I 

apart from offices, which are situated in 
and will be responsible for the day-to-day 

operation of , and involvement in 
will be limited to "the development of strategic planning initi­
atives, including marketing plans." Id. 

The trading system is a technical, 
nondiscretionary computer-based trading system which, under the 
partnership agreement, will be followed ·on a·· nondiscretionary 
basis. anticipates providing with a weekly 
summary of trades for the purpose of demonstrating 
adherence to the terms of the agreement. However, the staff 
member having access to trading data will have no 
involvement in the trading of customer or proprietary 
accounts, and will have no access to trade position data. 
Both and have written screening procedures to 
keep confidential the trading positions of each from the other.~/ 

Your letter contends that "[t]he closest analogy to the 
facts presented above is to be found in the information presented 
by commodity pool operators in seeking relief under Commission 
Rule 150.3(b), the multi-advisor pool rule" (June 29 letter, at 
page 2). Howeve'r, the exemption from speculative position limits 

~/ In this regard, an internal memorandum to all employees of 
and , from 
states that: 

Persons having information on past, current, or 
anticipated trades are cautioned that they must refrain 
from discussing such matters where they may be heard by 
persons not authorized to receive such information. 
Also, written materials must be maintained at all times 
so that they are not accessible to unauthorized 
persons. In particular, it is important to emphasize 
that persons having trading authority for or 
involved in the process of filling trades may not 
discuss with or in any way make such information · 
available to persons having trading authority for 

or involved in the process of filling 
trades, nor may they receive from persons 

having trading authority at or involved in 
the process of filling trades any 
confidential information on past, present, 
or future trades. 

A reciprocal memorandum was sent by 
employees. 
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provided for under Commission Rule 150.3(a)(4) does not, on its 
face, apply to the facts outlined in your letter. 

The exemption under Commission Rule 150.3 for positions 
which have a common owner, but which are independently con­
trolled, is limited to the positions of commodity pool operators 
or similar entities. In proposing this rule, the Commission 
considered whether the exemption should be broadened to include 
other entities such as CTAs. The Commission determined that, in 
light of the unprecedented nature of· this· exemption, caution was 
warranted. In particular, the Commission determined that an 
"initial period for study and reflection of the effect and 
operation of the rule is appropriate," 53 Fed. Reg. 41563, 41567 
(October 24, 1988). In this regard, the Commission reasoned 
that: 

This will provide the Commission with a reasonable 
opportunity to ascertain how the exemptive procedures 
operate, to study further the trading of commodity 
pools and others, and to determine, based upon actual 
experience with the rules, what, if. any, additional 
inf'ormation may be required for a broadened exemption. 

Nevertheless, the facts represented in your letter are 
analogous to those required to be established by affiliated 
account controllers to be deemed to qualify for exemption under 
Commission Rule 150.3(b). In this regard, the Division believes 
that the June 29, and July 12 and 13, letters, affidavits, and 
internal memoranda demonstrate sufficient indicia of independence 
to deem the account controllers to be independent under the 
analytic framework of Commission Rule 150.3. In particular, we 
note that you have outlined written procedures designed to 
preclude the affiliated account controllers from gaining access 
to, or receiving data about, the trades of each other, and you 
have represented that the two trading systems to be used were 
separately developed and are independent in nature. Moreover, 
the account controllers are separately registered, will use a 
separate Disclosure Document, and~ as you represent, will market 
the trading programs separately.l 

Zl With regard to the separate marketing of these trading 
programs, the Division notes that Rule 4.21, 17 
C.F.R. §4.21, requires registered commodity pool operators 
to disclose their past performance and the past performance 
of their principals, the past performance of the pool's CTA, 
and the principals thereof. Rule 4.31, 17 C.F.R. §4.31, 

(Footnote Continued) 
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Thus, although affiliated CTAs are not eligible for exemp­
tive relief under Commission Rule 150.3(a)(4), the facts, as 
represented in your letter, would otherwise meet the requirements 
for exemptive relief under that rule. Moreover, the Commission 
is considering amending Commission Rule 150.3(a)(4) to include 
CTAs within the class of entities eligible for exemptive relief. 
Accordingly, in light of the representations in your letter, and 
the pending proposal to amend the rule, the Division will not 
recommend to the Commission any enforcement action under §4a(l) 
of the Commodity Exchange ·Act (7 u.s-.c.· §6a(li) to the extent 
that and together may maintain maximum net posi-
tions of twice the speculative position limit contained in 
Commission Rule 150.2. However, this ~osition is conditioned 
upon and individuallyd not exceeding the appli-
cable spot-month, single-month, or all-futures speculative limit, 
and upon both and in the aggregate not exceeding 
the applicable spot-month limit. This position is further condi-
tioned on and compliance with any future rules 
promulgated by the Commission r~lating to this issue. 

The above position is based upon your letters of June 29, 
and July 12 and 13, 1990, including, in particular, the affida­
vits, facts, representations, and documentation contained there­
in. Any different, omitted, or changed facts or conditions might 
require a different conclusion. This position does not excuse 

or from complying with any otherwise applicable 
provisions of the Commodity Exchange Act or Commission regula­
tions, nor does it address trading by any other entities. In 
particular, this position in no way diminishes or otherwise 
affects the requirements of Commission registrants "to diligently 
supervise the handling •.• of all commodity interest accounts •.• ," 

(Footnote Continued) 
requires CTAs to disclose their past performance and the 
past performance of their principals. Commission staff has 
interpreted these requirements to mean that commodity 
trading advisors must disclose the past performance of any 
advisor with which they are affiliated in their Disclosure 
Documents. The affiliated advisor similarly.must disclose 
the past performance of the pool operator or trading advisor 
in directing accounts in its Disclosure Documents. These 
disclosures, required under Rules 4.21 and 4.31, would not 
constitute marketing. 

J/ and individual positions, for purposes of 
speculative position limits, would include all of the 
positions held or controlled by the respective entities and 
their account controllers. Thus, any positions of 
and , the account controllers for , and 
, would be aggregated with those of 
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17 C.F.R. §166.3 (1989), including the responsibility to ensure 
that trading information is not improperly used. See also, 
§2(a)(1)(A) of the Commodity Exchange Act, 7 U.S.C. §2. It 
should be noted that this position is that of the Division of 
Economic Analysis, and is not binding upon the Commission or any 
other of its staff. 

Sincerely, 

Steven Manaster 
Director 
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