
COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 
2033 K STREET, N.W., WASHINGTON, D.C. 20581 

(202) 254-8955 
(202) 254-6265 FACSIMILE 

DIVISION OF 
TRADING AND MARKETS 

June 5, 1990 

Re: Request for No Action Position 

Dear 

This is in reference to your l~tters to the Division of 
Trading and Markets ("Division") dated March 26, 1990, and April 
23, 1990 on behalf of · I , in 
which you requested that~-tne · DTvisiof1. donfTrm· that -It wiii not 
reconunend that the Conunodity Futures Trading Commission ("Com-
mission") initiate an administrative proceeding against ,if 

. London, England branch office ("London branch") does not 
furnlsh its non-United States customers with th~ risk disclosure 
statement prescribed by Commission rule 1.55. 11 

In your March 26, 1990 letter you have stated the following: 

a wholly-owned subsidiary of _ 
, is registered with the Commission as a futures 

a·ommissid·n merchant ( "FCM") and maintains a branch office in 
London, England. In this connection, is a member of 
the Association of Futures Brokers and ·Dealers ("AFBD") and 
its London branch is subject to the rules and regulations of 
the AFBD. In particular, the London branch is required to 
give each customer, all of which are non-u.s. institutional 
customers, a risk disclosure statement prescribed by AFBD 
Rule 5.45.1. Although somewhat longer than the risk dis­
closure statement prescribed by Commission Rule 1.55, the 
AFBD statement contains all of the disclosures in Rule 1.55. 

We understand that the Division has previously assumed, 
without discussion, that an FCM must furnish a copy of the 
Rule 1.55 risk disclosure statement to every customer, 
including customers not located in the United States 
[(~U.S.")]. This position was adopted when few, if any, 

1/ 17 C.P.R. §1.55 (1989). 



Page 2 

foreign countries regulated the offer and sale of futures 
contracts to their citizens. Under those circumstances, it 
was not inappropriate to expect that foreign branch offices 
of u.s. FCMs would give their customers the same disclosures 
that u.s.-based customers received. 

Since then, however, many countries have adopted comprehen­
sive regulatory schemes to govern the offer and sale of 
futures contracts, including prescribing the risk disclo­
sures that must be made to customers located in, or solic­
ited from, that country. As you know, the United Kingdom is 
one such country. 

As noted earlier, the AFBD has prescribed a risk disclosure 
statement not unlike the disclosure statement prescribed by 
the Commission. Indeed, it is clear that the AFBD modeled 
its statement after the Commissionrs, enhancing it to 
include those additional disclosures that the AFBD concluded 
were the minimum that its members must provide their cus­
tomers. Under these changed circumstances, we believe that 
no regulatory purpose is served by requiring a London branch 
of a u.s. FCM to furnish its [non-U.S.] customers with a 
Rule 1.55 risk disclosure statement in addition to that 
prescribed by the AFBD. The adoption of the no-action 
position we are requesting, therefore, is appropriate and, 
moreover, is consistent with the principles of international 
comity. 

As you know, the Commodity Exchange Act ("Act") and regula­
tions promulgated thereunder establish a comprehensive regulatory 
system for ensuring customer protection and market integrity. 
Generally, no distinction is made in the treatment of u.s. and 
no~-u.s. customers of u.s. FCMs in the application of these 
rules. Specifically, rule 1.55 applies to FCMs in their dealings 
with any customer, u.s. and non-U.S. Your March 26, 1990 letter, 
however, requests confirmation that the Division will not recom-
mend enforcement action against if London branch 
fails to provide its customers, ~~I of which are non-u.s. insti­
tutional customers, with the risk disclosure statement in Com­
mission rule 1.55. The Division has carefully considered your 
letter and has determined, for the reasons and subject to the 
conditions set forth below, that it will not recommend that the 
Commission take enforcement action against if the London 
branch does not furnish its non-U.S. customers with the risk 
disclosure.statement prescribed by Commission rule 1.55. 

We have reviewed the relevant disclosure statement and 
concur in the assessment noted in your March 26, 1990 letter that 
the risk disclosure statement required by AFBD Rule 5.45.1 
contains all of the disclosures contained in the Commission's 
rule 1.55 risk disclosure statement, as well as certain addi­
tional disclosures that the AFBD has determined to be 
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necessary. ll In your letter of April 23, 1990, you have con­
firmed that AFBD Rule 5.45.1 requires that the disclosure state­
ment prescribed therein be provided to all customers of the AFBD 
member, including "business investors" and "professional inves­
tors," notwithstanding certain distinctions otherwise permitted 
in the treatment

1
of different classes of customers under the 

rules of AFBD. J You further note, however, that paragraph (b) 
of that rule provides that· London branch is not required 
to receive a signed acknowleagment if reasonably believes 
that the customer is such a business investor, experienced 
investor or professional investor, and the customer has read and 
understood the statement. Notwithstanding this provision of AFBD 
Rule 5.45.1, you confirm in your April 23, 1990 letter that if 
the requested relief is granted, will obtain a signed 
acknowledgment from each customer witn' respect to the risk 
disclosu~e statement. In addition, you note that under the AFBD 
rules, !I such an acknowledgment must be retained for a period of 
three years from the ti~e the person ceases to be a customer of 
the AFBD member firm. ~/ 

ll The additional disclosures contained in the risk disclosure 
statement required by AFBD Rule 5.45.1 are not inconsistent 
with the disclosures contained in the Commission's rule 1.55 
risk disclosure statement. 

J/ Specifically, Rule 5.45.1 provides, in part, that 

a member firm shall not effect with or on behalf of a 
customer or advise or procure a customer to enter into 
a transaction ••• unless .•• the member firm has, 
before the transaction is effected or the advice givent 
delivered to the customer a written Risk Disclosure 
Statement • • • • 

!/ See AFBD Rules 5.25 and 5.26. 

~/ The period of retention of the acknowledgment required in 
connection with the disclosure statement prescribed in 
Commission rule 1.55 is set forth in Commission rule 1.31, 
which provides in part that: 

All books and records required to be kept by the 
[Commodity Exchange] Act or by these regulations shall 
be kept for a period of five years from the date 
thereof and shall be readily accessible during the 
first 2 years of the 5-year period. All such books and 
records shall be open to inspection by any 
representative of the Commission or the U.S. Department 

(Footnote Continued) 
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The Division believes that in circumstances such as this 
where the AFBD's requirements are similar to those set forth in 
rule 1.55, and London branch will be providing the AFBD's 
risk disclosure· St~~ement to non-u.s. customers, the enforcement 
of the risk disclosure rules of both the AFBD and the Commission 
would be duplicative. 

Under these circumstances, the Division finds no significant 
regulatory benefit to be derived by requiring London 
branch to also provide the rule 1.55 risk disclosure document. 
Based upon the foregoing, in particular, the undertakings of 
as set forth in its letters dated March 26 and April 23, 1990, 
the Division will not recommend enforcement action against 
if: (i) in lieu of furnishing its non-U.S. customers with the 
risk disclosure statement prescribed by rule 1.55, the London 
branch provides each such customer with the risk disclosure 
statement prescribed in AFBD Rule 5.45.1; and (ii) the London 
branch maintains the customer acknowledgments which has 
undertaken to obtain from all of the customers which~re-the 
subject of this no action request in accordance with the period 
specified in AFBD rules 5.25 and 5.26 in lieu of the provisions 
of Commission rule 1.31. This no action position, however, is 
limited to 3 London branch and does not provide relief to 
your client from any other provisions of Commtqsion rule 1.55, 
including, without limitation, rule 1.55(d). -' 

The position set forth in this letter is based upon the 
facts set forth in your March 26, 1990, and April 23, 1990 
letters. Any different, changed or omitted facts might require 
us to reach a different conclusion. In addition, the views set 
forth herein are solely those of this Division and do not 

(Footnote Continued) 
of Justice. 

As a registered FCM, would be required to provide the 
Commission and the Department of Justice with access to its 
books and records, including the acknowledgment of receipt · 
of the AFBD's risk disclosure statement which has 
confirmed it will obtain from all of its non-u~. customers. 

Q/ As you noted, the Commission has taken the position that 
persons acting in the capacity of associated persons with 
respect to non-u.s. customers in an FCM's foreign branch 
office need not register with the Commission. See 45 Fed. 
Reg. 18356 (March 20, 1980); 45 Fed. Reg. 80485 (December 5, 
1980). However, this position does not provide a general 
exemption from other customer protection requirements 
applicable to FCMs with respect to their non-u.s. customers. 
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necessarily represent the views of the Commission or those of any 
other unit of the Commission. 

Very truly yours, 

a~nr~W?~ 
Andrea M. Corcoran 
Director 

,. ' 


