
DIVISION OF 
TRADING AND MARKETS 

COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 
2033 K STREET, N.W., WASHINGTON, D.C. 20581 

July 1, 1986 

F~: Regulatory Requirements Applicable to Certain Persons 
Involved with Connodity Pools 

Dear .r.Ir.: 

This is in response to your letter dated June 10, 1986, as supplemen­
ted by a telephone conversation held with Division staff on June 18, 1986, 
wherein you requested our advice on the regulatory requirements applicable to 
certain persons involved with commodity pools. 

Based upon the representations rra.de in your letter, as supplemented, 
we understand the facts to be as follcws: "A" is registered under the 
Conm:x1ity Exchange Act (the "Act") as a commodity trading advisor ("CTA"). 
"B" is registered under the Act as an introducing broker ("IB") and a 
cornTKxih.y pool operator ("CPO") • 'l:he same two persons own all of the stock 
of each corporation. 

A securities rra.rketer for a group of financial planners (the "Repre­
sentative") has expressed interest in bringing to "A" one or :rrore "limited 
partnership pools" which independently would qualify the CPO thereof for 
exemption from registration under Rule 4 •. 13 (a) (2), 17 C.F.R. §4.13 (a) (2) 
(1985). J:/ In this regard, the Representative would "find and qualify persons 

ll Rule 4.13(a) (2) provides that a person is exempt from registration as a 
CPO if: 

(i) The total gross capital contributions it receives 
for units of participation in all of the pools that it 
operates or that it intends to operate do not in the 
aggregate exceed $200,000; and 

(ii.) None of the pools operated by it has rrore than J.S 
participants at any time. For purposes of computing_ 
the number of participants [certain persons are 
a'{cluded] . 
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or entities interested in serving as 'General Pa1.-tner/CPO'" of one of these 
"fOOls. The Representative also would "introduce" the "CPO" to "B", which 
would serve as the pool's IB and would receive brokerage commissions generated 
therefrom and to "A", which would serve as the pool's erA and would receive 
rnanagenent and incentive fees. The "CPO" would be corrpensated by receiving a 
percentage of the brokerage comnissions and the Representative would receive 
a percentage of those comnissions. 

The term "corrm:xlity pool operator" is defined in Section 2 (a) (1) (A) of 
the Act, 7 u.s.c. §2 (1982), to nean: 

m1y person engaged in a business which is of the nature 
of an investment trust, syndicate or similar form of 
enterprise, and who, in connection therewith, solicits, 
accepts, or receives from others, funds .•. for the 
purpose of trading in [ canrrodi ty interests] . (Ihphasis 
add€.-'Cl. ) 

Section 4m(l) of the Act, 7 u.s.c. §6m(1), requires each person who cones 
within the CPO definition to register as a CPO under the Act. Rules 4.21, 
4.22 m1d 4.23, 17 C.F.R. §§4.21, 4.22 and 4.23 (1985), respectively prescribe 
certain disclosure, reporting m1d recordkeeping requirements for registered 
CPOs. If a person is exempt from registration as a CPO, it is not subject to 
compliance with those rules. In this regard, in adopting Rule 4.13 -- which 
provides for exemption from CPO registration -- the Commission stated: 

The CPO exemptions are being granted because the 
costs of compliance with the Part 4 rules outweigh the 
benefits to be gained from regulating family, club and 
small pools. 44 Fed. Reg. 1918 at 1919 (January 8, 
1979). 2/ 

The instant case is not, however, one where individual CPOs of the 
type contemplated by Rule 4.13 independently and on their own will seek out 
the Representative to assist in soliciting participants to form a pool of the 
type specified in the rule. Rather, the Representative is seeking those 
"CPOs" out to, in turn, solicit for hlin. In this regard, in your telephone 
conversation with Division staff you were unable to offer any support that 
the terms and conditions of each pool offering would be individually developed 
and structured by a "CPO" -- and not a rrere form developed by "A" and the 
Representative, about which staff e:h.pressed concern. Thus, we disagree with 
your assertion that the Representative will be acting on behalf of each 
"CPO." It is the Representative himself who will be "engaged in a 

2/ In connection with proposing arnendrrents to Rule 4.13 the Coniili.ssion 
reaffirmed the purpose of the exemptions available under the rule. See 
45 Fed. Reg. 51600 at 51601 (August 4, 1980). 
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business" of the type contemplated by the CPO definition with tbe individual 
"CPOs" acting as his associated persons ( "APs") . 3 I 'Ib the extent that an 
individual "CPO" was not a natural f:,erson, however, it would be required to 
register as an IB. j_/ 

We previously had occasion to render advice with respect to a similar 
sche.rre in Division of Trading and Markets Interpretative letter No. 84-9, 
Corrm. l:!ut. L. Rep. (CCH) ~22,092 (March 1, 1984). In that case, a Licensor, 
who was registered as a CTA, had licensed its computerized trading program to 
various licensees, each of wham similarly was registered as a erA. The terms 
of the licensing agreerrent provided that a licensee could accept all of the 
signals generated by the trading program or exercise its own discretion in 
deciding which signals to accept. The agreerrent did not, however, require a 
licensee to exercise its awn discretion. In fact, in reviewli1g the Disclo­
sure DocUIT'I2nts filed by the Cl'A licensees the Division found that, with 
limited exception, those Documents did not disclose any past performance in 
the management or direction of commodity trading accounts, prior commodity 
related experience or corrm:x:li ty trading for personal accounts. Ivbreover, the 
Licensor also operated a subsidiary, the Service Bureau, which for a fee 
perforrred certain tasks for sorre, but not all of the licensees -- ~' 
receiving the c<:.>nputer signals generated by the program from the Licensor and 
placing the resulting orders on behalf of the licensee with the futures 
corrr:ti.ssion rrerchant. 

On these facts, the Division took the view that the Licensor would be 
a Co-CTA with its licensees for the foll<JV.ling reasons: (1) the Licensor 
would remain continuously involved in the operation of the program; and (2) 
the licensees would depend heavily if not exclusively on the signals genera­
ted by the program for the selection of trades. With respect to this second 
factor, the Division noted in particular that the expectation that the 
licensees would rely on the Licensor to direct trading rather than exercise 
their awn discretion would be consistent with the licensees' lack of experi­
ence in commodity interest trading. The Division further noted, h<JV.lever, 
that: 

[T] o the extent the licensees contract with the Licen­
sor to receive the trading signals generated by the 

Section 4k(4) of the Act, 7 u.s.c. §6k(4) (1982), generally requires each 
person who canes within the definition of an AP of a CPO to register as 
such under the Act. Thus, although for different reasons, we agree with 
your assertion that the Representative would not be an AP of a CPO 
because he "will not solicit individual investor participat±on or aid in 
the raising of funds from the public. " 

Section 4d of the Act, 7 u.s.c. §6(d) (1982), generally requires each 
person who comes within the IB definition to register as such. 
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Licensor and to place orders with an FCN, thereby 
removing themselves from both the order selection and 
order placement processes, the licensees appear to be 
doing nothing more than soliciting customers on behalf 
of the Licensor. In such cases, the Division believes 
that a licensee may be rrore properly registered not as 
a erA but as an [AP] of the Licensor, if an individual, 
or as an [IB], if organized as a corporation, a part­
nership or other form of association. Id. at 
28,831-32. 

TI1e conclusions reached in that case similarly apply to the instant 
one in light of the fact, as noted above, that there is no evidence that the 
"CPOs" will have any conm:xlities-related experience or that they will exer­
cise any discretion in the formation or operation of their pools. Rather, 
the "CPOs" will n"erely be acting upon the order and direction of the 
Representative. Tilus, and as noted above, we believe that the Representative 
would be acting as a CPO and that those persons that you have denominated as 
"CPOs 11 would be acting as an AP of a CPO (if a natural person) or as an IB 
(if not a natural person) . 

Tile opinions expressed in this letter are based upon the representa­
tions that have been made to us and are strictly limited to those represen­
tations. Any different, changed or ani tted facts or conditions might require 
us to reach a different conclusion. In this connection, we request that you 
notify us irrmEdiately in the event the Representative's proposed operations 
change in any way fran that as represented to us. 

Very truly yours, 

Andrea 1-'1. Corcoran 
Director 

cc: Daniel A. Driscoll, National Futures Association 


