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Dear       : 
  

 
This letter responds to your recent inquiry to staff of the Division of Clearing and 

Intermediary Oversight (“Division”) of the Commodity Futures Trading Commission 
(“Commission”).  You have contacted the Division to obtain guidance concerning 
Commission Rule 1.17(d), by which the funds advanced under certain satisfactory 
subordination agreements of futures commission merchants (“FCMs”) may be included in 
their equity capital.1  Your inquiry is made on behalf of “A”, which is the designated self-
regulatory organization (“DSRO”) for “Z”, a registered FCM.   

 
“Z” has recently contacted “A” to obtain approval of the terms of a proposed 

subordination agreement with “W”.2  “W” owns 100 percent of the shares of “X”, which owns 
100 percent of the shares of “Y”, which owns 100 percent of the shares of “Z”.3  “A” has 
asked for guidance on whether the term “stockholder” in Rule 1.17(d)(1) may be construed to 
include certain indirect stockholders, as “A” is satisfied that the proposed subordination 
agreement complies in all other respects with the Commission’s requirements for equity 
capital, as summarized below.   
 
 For each FCM and IB, Commission Rule 1.17(d) requires that the firm’s “debt-equity 
total”, which is the FCM’s or IB’s satisfactory subordination agreements added to its equity 
                                                 
1 Commission rules referred to herein may be found at 17 C.F.R. Ch. 1 (2005). 
 
2 Ordinarily, loans to FCMs and introducing brokers (“IBs”) are treated as liabilities, and will therefore decrease 
the capital of an FCM or IB under Commission Rule 1.17(c).  However, Commission Rule 1.17(c)(4)(i) allows 
FCMs and IBs, in computing their regulatory capital, to exclude as liabilities any funds borrowed under 
subordination agreements that are “satisfactory” under Rule 1.17(h).  Prior approval of the terms of the 
agreement by the firm’s DSRO is one of the requirements in Rule 1.17(h).  
   
3 “W” and its wholly owned subsidiary are operating companies.  As part of pending reorganization plans, “Z” 
would be owned by a new entity, “Y”.       
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capital, consist of no less than a minimum percentage (30 percent) of equity capital.  The 
definition of equity capital within Rule 1.17(d)(1) also includes satisfactory subordination 
agreements that meet certain additional requirements.  Specifically, these satisfactory 
subordination agreements must:   
 
• have been entered into with a lender that is a partner or stockholder of the FCM or IB; 
• have an initial term of 3 years, and a remaining term of not less than 12 months; 
• generally preclude accelerated maturity of the debt; 
• contain no “special prepayment” 4 provisions; and 
• be subject to the capital withdrawal restrictions in Rule 1.17(e). 

 
 When proposing the requirements set forth in Rules 1.17(d) and (h), the Commission 
explained that it was concerned that prior Commission regulations allowed FCMs and IBs to 
finance their businesses solely through the use of subordinated debt.5  The additional 
requirements for satisfactory subordination agreements to be included as equity are consistent 
with the Commission’s objective of helping to enhance the stability and relative permanence 
of any subordinated debt that serves as capital.6  These same requirements were also adopted 
by the Securities and Exchange Commission (“SEC”), prior to the Commission’s adoption of 
Rule 1.17(d), in order to permit certain subordination agreements of broker-dealers to serve as 
equity capital.7  For purposes of compliance with the SEC’s equity capital requirements, the 
National Association of Securities Dealers (“NASD”) has provided written guidance 
concerning the interpretation of the term stockholder as used in the SEC’s equivalent 
regulation.  Among other things, the NASD has advised its broker-dealer members that equity 
capital includes agreements where the lender owns all of the stock of a company that owns 
100 percent of the broker-dealer.8   
 
 Rather than making arrangements for funds to be advanced to “Z” through intervening 
subsidiaries, “W” would prefer to provide equity capital to the FCM directly, by entering into 
a qualifying subordination agreement in which “W” is the lender.  Division staff believes that 
it would be appropriate in this instance to harmonize the interpretation of Rule 1.17(d)(1) with 
the NASD guidance.  “W” has an indirect ownership interest in 100 percent of the shares of 
the FCM, because the sole stockholder of “Z” is wholly owned by an entity that is wholly 
owned by “W”.  In light of this ownership interest, treating the funds advanced under the 
proposed agreement as equity capital would be consistent with the regulatory objective of 

                                                 
4 Satisfactory subordination agreements that are not treated as equity may include “special prepayment” 
provisions that allow prepayments within less than one year. See Rule 1.17(h)(2)(vii)(B).  
 
5 42 F.R. 27166 (May 26, 1977). 
 
6 47 FR 12353, 12355 (March 23, 1982).  
 
7 See SEC Release 10525, 1973 SEC LEXIS 2309 (November 29, 1973).   
  
8 The NASD advisory may be accessed electronically on its website at: 
http://www.nasd.com/web/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&ssDocName=NASDW_012551 
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requiring investment by lenders whose interests in the FCM are not limited to their 
subordination agreements, but who instead also have ownership interests in the FCM.   
 
 The position taken in this letter is based upon the representations made to the Division, 
and any different, changed, or omitted facts or conditions might render this position void.  
Moreover, this letter represents the position of the Division only, and does not necessarily 
reflect the views of the Commission or any other office or division of the Commission.  If you 
have any questions concerning this correspondence, please feel free to contact me or Thelma 
Diaz, Special Counsel, at (202) 418-5137. 
 
 
 
 
       Very truly yours, 
 
      
 
       Thomas Smith,  
       Deputy Director and Chief Accountant   
 
 
 
 
 
 


