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April 1, 2003 
Exemption 
Division of Clearing and Intermediary Oversight 

Re: Request for Relief from Requirements of Rule 4.35(b) 

Dear : 

This is in response to your letter dated February 14, 2003 to the Division of Clearing and Intermediary 
Oversight (the “Division”) of the Commodity Futures Trading Commission (the “Commission”). By 
your correspondence, you request an exemption from disclosing performance information required by 
Commission Rule 4.35(b).[1]

Based upon the representations contained your correspondence, we understand the facts to be as follows: 
You are the sole principal of two different commodity trading advisors (“CTAs”), “X” and “Y”. Each 
CTA has its own trading program and each company prepares its own Disclosure Documents. Currently, 
each company includes performance information for both companies in their Disclosure Documents.

Rule 4.35(b) states in relevant part: “Performance to be disclosed. Except as provided in § 4.35(a)(7)[2], 
the commodity trading advisor must disclose the actual performance of all accounts directed by the 
commodity trading advisor and by each of its trading principals....” Rule 4.10(e)(2)(ii) defines a “trading 
principal,” with respect to a CTA, as “a principal who participates in making trading decisions for the 
account of a client or who supervises or selects persons so engaged.”

The CTA Disclosure Document is intended to provide protections to clients, particularly those who may 
be unsophisticated in financial matters, by apprising prospective clients of material facts before 
committing their funds. [3] For over 20 years, the Commission’s rules have provided that a CTA’s past 
performance is a material fact that should be disclosed. Originally, the Commission required that a CTA 
disclose past performance for itself and each of its principals; this was narrowed to require disclosure by 
the CTA for itself and each of its trading principals in 1995.[4] The Commission continues to believe 
that these disclosures are important and necessary so that CTAs cannot distort their overall performance 
record by showing prospective clients the past performance of only particular accounts rather than the 
past performance of all accounts directed by the CTA and its trading principals. Indeed, the staff has 
upheld this requirement and denied a relief request where a CTA wanted to exclude disclosure of past 
performance of certain accounts over which its principal held power of attorney but whose signals were 
generated by technical trading programs developed by a third party.[5]

As represented in your correspondence, you are the trading principal for both CTA companies. Thus, 
although “X” and “Y” are two separate companies, one trading principal controls both companies. Rule 
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4.35(b) requires CTAs to disclose actual performance of all accounts directed by the CTA and by each 
of its trading principals. Because you are the trading principal for both firms, both firms must disclose 
the past performance of all accounts directed by you, meaning that each CTA company must include the 
performance data from both companies.

Accordingly, the Division does not believe that it is appropriate to grant the requested exemption. If you 
have any questions concerning this correspondence, please contract me at (202) 418-5439 or Trabue 
Bland, an attorney on my staff, at (202) 418-5466.

Very truly yours, 

Lawrence B. Patent 
Deputy Director 

Compliance and Registration Section 
 

[1] Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. Ch. I (2002).

[2] Rule 4.35(a)(7) prohibits the inclusion of proprietary trading results in a Disclosure Document absent 
special labeling and accompanying discussion of differences in performance compared to the trading 
program. Rule 4.35(a)(7)(ii) defines proprietary trading results as the performance of any account in 
which fifty percent or more of the beneficial interest is owned or controlled by: (1) the CTA any of its 
principals; (2) an affiliate or family member of the CTA; or (3) any person providing services to the 
account.

[3] 46 Fed. Reg. 26003, 26009 (May 8, 1981).

[4] 60 Fed. Reg. 38145 (July 25, 1995).

[5] CFTC Staff Letter 96-47 [1994-1996 Transfer Binder] COMM. FUT. L. REP. (CCH) ¶ 26, 717 (May 
31, 1996). 
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