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This is in response to your letter dated April 14 1 1994 1 to 
the Division of Trading and Markets ("Division") of the Commodity 
Futures Trading Commigsion ("CFTC") 1 in which you request certain 
relief from Rule 4.71./ on behalf of "V" 1 a registered commodi-
ty pool operator ("CPO") in connection with its operation of "W"/ 
"X" and "Y" (collectively/ the "Funds''). Specifically/ on behalf 
of "V" and for the benefit of "V" and the CPOs of commodity pools 
in which the Funds invest or may invest (the "Investee CPOs") I 

you request a waiver from the ten percent limitation ("Ten 
Percent Limitation") on investments in Rule 4.7 exempt pools set 
forth in Rule 4. 7 (a) (1) (ii) (B) (xi) for pools that are "qualified 
eligible participants" ("QEPs") but in which some participants 
are not QEPs to permit the Funds 1 each of which is a pool that is 
a QEP but has some participants who are not QEPS 1 to invest more 
than ten percent of the fair market of their respective assets in 
other commodity pools that are Rule 4.7 exempt pools ("Rule 4.7 
Investee Pools"). 

Based upon the representations made in your letter/ we 
understand the pertinent facts to b~ as follows. Each Fund is 
what is commonly referred to as a "fund of funds~" Each Fund 1 

considered alone 1 would qualify as a QEP since: (1) it satisfies 
the portfolio requirement of Rule 4.7(a) (1) (ii) (B); (2) it has 
total assets in excess of $5 1 000 1 000; (3) it was not formed for 
the purpose of participating in a Rule 4.7 pool; and (4) its 
partic:;ipation in any Rule 4.7 Investee Pool is directed by "V 11

1 a 
QEP.2.1 

The individual investors in each of the Funds are all 
"accredited investors" under Regulation D of the Securities Act 

1./ Commission rules referred to herein are found at 17 C.P.R. 
Ch . I ( 19 9 3 ) . 

2./ See Rule 4.7(a) (1) (ii) (A) (3) 1 which includes within the QEP 
definition certain registered CPOs. 
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of 1933 but they are not all QEPs. Rather, they are managing 
group members and key employees ( 11 Eligible Employees 11 ) -of 11 z 11 

1 

all of whom you have represented to be experienced professionals 
in the consulting business or in administrative/ financial/ 
accounting, legal or operational activities related thereto. 
Specifically, the Eligible Employees are: (1) shareholders of 
11 Z 11

1 i.e. 1 management group members, who are directors/ princi­
pals and a limited number of high-level administrators and client 
service support personnel of 11 Z 11 , i.e. 1 administrative sharehold­
ers who hold high-level positions in the administrative, finan­
cial, accounting, legal or operational departments of 11 Z 11 and 
whose positions are comparable to those held by the chief finan­
cial officer/ general counsel and other executive positions in 
other large corporations; ( 2) certain retired directors of 11 Z"; 
and (3) the director of Investment Programs/ the directGr of 
Retirement Plan/Investments, and the director of European Invest­
ment Programs . .l 

Based upon the foregoing 1 the Division will not recommend 
any enforcement action for failure to comply with Rule 4.7 
against "V 11 or any Investee CPO if a Fund invests more than ten 
percent of the fair market value of its assets in a Rule 4.7 
Investee Pool. This relief is, however, subject to the condition 
that 11 V11 notifies each Fund's investors who are not QEPs that 
their Fund may invest more than ten percent of .its assets in Rule 
4.7 Investee Pools and gives the non-QEP investors an opportunity 
to redeem their interests in their Fund within ten days of their 
receipt of notification of 11 V's 11 intention to exceed the Ten 
Percent Limitation. 

This position is based upon the representations you have 
made to us and is subject to compliance with the condition set 
forth above. Any different, changed or omitted facts or condi­
tions might require us to reach a different conclusion. In this 
connection, we request that you notify us immediately in the 
event that the operations _and activities of a Fund, including its 
limited partner composition or criteria, change in any way from 
those as represented to us . 

.;2./ By letter dated December 17, 1993, the Division issued 
certain relief from Rules 4. 21, 4. 22 and 4. 23 (a) ( 10) and (a) ( 11) 
to 11 V" in connection with its operation of the Funds. That 
relief was based upon the representation that only Eligible 
Employees could participate in the Funds. By your letter you 
incorporated by.reference the discussion of the background and 
definition of the term "Eligible Employee" as employed in our 
December 17, 1973 letter. 
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This letter relieves "V" and the Investee CPOs solely from 
compliance with certain provisions of Rule 4.7 in connection with 
the Funds and does not excuse them from cpmpliance with any other 
applicable requirements contained in the 'commodity Exchange Act 
(the "Act"), 7 U.S.C. § 1 et seq. (1988 & Supp. IV 1992) or the 
Commission's regulations issued thereunder. For example, they 
remain subject to the antifraud provisions of Section 4Q of the 
Act, 7 U.S.C. § 6Q 1 to the reporting requirements for traders set 
forth in Parts 15, 18 and 19 of the Commission's regulations, and 
to all other provisions of Part 4. 

Further, this letter represents the position of the Division 
of Trading and Markets only. It does not necessarily represent 
the views of the Commission or of any other office or division of 
the Commission. If you have any questions concerning this cor­
respondence, please contact me or Barbara S. Gold, Assistant 
Chief Counsel, at (202) 254-8955. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


