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November 24, 1993 

Re: Request for Treatment as a Qualified Eligible Person 
Under Rule 4.7 

Dear 

This is in response to your letter dated October 27, 1993, 
as supplemented by telephone conversations with Division staff, 
in which you request confirmation that X, a registered commodity 
pool operator ("CPO"), may continue to claim relief under Rule 
4.7 in connection with its operation of (the "Pool") if it admits 
A as a participant in the Pool, despite the fact that A is not a 
qualif)ed eligible participant ( "QEP") , as defined in the 
rule,- . 

Based upon the representations made in your letter, as 
supplemented, we understand the pertinent facts to be as follows. 
A is the sole shareholder and director, and the president and 
secretary-treasurer of Y, a CPO and commodity trading advisor 
("CTA") registered as such sinc:;e May 1985. Until May 1993, A was 
also the sole principal of Y.~/ Y has been active as a CPO 
since December 1985, and as a CTA since 1990, and has served as a 
CPO or CTA to four commodity pools whose current aggregate assets 
are approximately $160 million. 

X filed a Rule 4.7 notice of claim for exemption for the 
Pool on March 13, 1993. Relief under Rule 4.7 is available with 
respect to pools that, among other things, have only QEPs as 
participants. Pursuant to Rules 4. 7 (a) (1) (ii) (A) (J..} and (A) (,i), 
respectively, a registered CPO who has been active as such for 
two years or who operates pools with aggregate assets of no less 
than $5 million is a QEP, and a registered CTA who has been 
registered and active as such for two years or who provides com­
modity interest trading advice to pools with aggregate assets of 
no less than $5 million deposited at one or more futures commis­
sion merchants is a QEP. Y is a QEP under each of these pro-

~/ Commission rules referred to herein are found at 17 C,F,R. 
Ch . I ( 19 9 3 ) . 

~/ B became senior vice-president of Yon May 11, 1993. 
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visions. However, because the CPO and CTA registrations are in 
the name of Y rather than in the name of A, A is not a QEP under 
these provisions. You claim, however, that, as the sole share­
holder, director and president of a registered CPO and CTA that 
is a QEP, A possesses the qualifications required of QEPs. 

Based on the foregoing, the Division will not recommend that 
the Commission take any enforcement action against X for failure 
to comply with Rule 4.7 if X accepts A as a participant in the 
Pool. 

This letter is based on the representations provided to us. 
Any different, changed or omitted facts or circumstances might 
require us to reach a different conclusion. In this connection, 
we request that you notify us immediately in the event the 
operations or activities of A or the Pool change in any way from 
those as represented to us. 

We note that this letter relieves X solely from a Rule 4.7 
requirement in connection with A's participation in the Pool and 
does not excuse it from compliance with any other applicable 
requirements contained in the Commodity Exchange Act, 7 U.S.C. 
§ 1 et ~· (1988 & Supp. 1992) ("Act"), or in the Commission's 
regulations issued thereunder. For example, X remains subject to 
the antifraud provisions of Section 4Q of the Act, 7 U.S.C. § 6Q 
(1988 & Supp. 1992), to the reporting requirements for traders 
set forth in Parts 15, 18 and 19 of the Commission's regulations, 
17 C.F.R. Parts 15, 18 and 19 (1993), and to all other provisions 
of Part 4. 

Further, this letter represents the views of this Division 
only and does not necessarily represent the views of the Commis­
sion or of any other office or division of the Commission. 

If you have any questions concerning this correspondence, 
please contact me or France M.T. Maca, an attorney on my staff, 
at (202) 254-8955. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


