
DIVISION OF 
TRADING AND MARKETS 

Dear 

COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 
2033 K Street, NW, Washington, DC 20581 

(202) 254 -8955 
(202) 254-8010 Facsimile 

March 25, 1994 

Re: Relief from Rule 4.7 "Ten Percent Limitation" 

This is in response to your letter dated February 8, 1994, 
as supplemented by your letter dated February 16, 1994 and tele­
phone conversations with Division staff, in which, on behalf of 
"W", a registered commodity pool operator ( "CP.lO"), you request 
relief from certain requirements of Rule 4.7~ . Specifically, 
in connection with "W"'s operation of "X", "Y" and "Z" 
(collectively, the "Pools"), you request relief from the Rule 
4.7(a) (1) (ii) (B) (xi) provision ("ten percent limitation") that a 
pool may not invest more than ten percent of its assets in Rule 
4.7 exempt pools unless all its participants are qualified 
eligible participants ("QEPs"). 

Based upon the representations made in your letter, as 
supplemented, we understand the pertinent facts to be as follows. 
"W" is the CPO of the Pools. The Pools, which primarily trade 
securities, follow a multi-manager investment approach, with "W" 
allocating their assets among numerous investment managers 
operating through managed accounts and collective investment 
vehicles, including commodity pools. "X", "Y" and "Z" currently 
have approximately $92, $23 and $66 million in assets, respec­
tively. By letter dated Decem7er 24, 1992 (the "Relief Letter"), 
subject to certain conditions~ , the Division permitted;"W" to 
file a Rule 4.7 notice of claim for exemption for "X".l Pur-

~/ Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. 
Ch . I ( 19 9 3 ) . 

~/ The Relief Letter is incorporated herein by reference. The 
relief was based upon the conditions that, among other things, 
"W" would follow the Rule 4.7(a) (3) (i) (I)(~) procedure for 
operating pools claiming relief under Rule 4.7, continue to 
provide the full protections of Part 4 to "X"'s non-QEPs and 
accept no additional non-QEPs as participants in "X". 

ll This notice was filed March 11, 1993. 
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suant to Advisory 2-93.1/, "W" filed a notice of claim for ex­
emption under Rule 4.7 for "Y" on November 15, 1993 and for "Z" 
on March 14, 1994. 

Many of the Pools' investment managers have elected to 
operate some of their pools as Rule 4.7 exempt pools. As a 
result, almost ten percent of "X"'s and "Z"'s assets are current­
ly invested in Rule 4.7 exempt pools. After the conversion to 
Rule 4.7 exempt pool status of some pools in which "Y" was 
already invested, "Y" has approximately forty-nine percent of its 
assets invested in Rule 4.7 exempt pools. You expect more of the 
Pools' existing managers and many of the managers "W" may wish to 

·engage as managers for the Pools to claim Rule 4.7 relief. The 
Pools are QEPs, as defined in Rule 4.7(a) (1) (ii) (B) (xi), but not 
all their participants are QEPs. Thus, absent exemption, the 
Pools may not invest more than ten percent of their assets in 
Rule 4.7 exempt pools. 

You represent that a total of twenty-three participants in 
the Pools are not QEPs, and that all but eight of them were 
participants in the Pools prior to July 1, 1992, that is, prior 
to the date when Rule 4.7 became effective. These non-QEPs are 
as follows. 

With respect to "X": 

"C", a vice-president of "W" who has worked in the futures 
industry for fifteen years and is one of the principals of "W" 
responsible for allocating the assets of the "W" funds. 

With respect to "Y": 

1) An accredited investor with $4,000 invested in "Y". 
This non-QEP is the child of 11 A", himself a QEP and investor in 
11 Y11

• 
11 A11 is a consultant to "W" who coordinates the marketing 

approach of 11 Y" and is intimately familiar with all aspects of 
nyn i 

2) An accredited investor with $450,000 invested in "Y 11 • 

This non-QEP is the adult child of a QEP of 11 Y"; and 

3) An accredited investor with approximately $495,000 
invested in "Y" . 

.1/ Advisory 2-93 (January 7, 1993), which is based on the 
Relief Letter, permits other CPOs to claim relief from Rules 4.21 
and 4.22 under Rule 4.7 for previously offered pools in which 
some participants are not QEPs, subject to conditions similar to 
those in the Relief Letter. See note 2 supra. 
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With respect to n z 11 : 

1) An accredited investor with $430,000 invested in 11 Z 11 • 

This non-QEP is the adult child of 1111 B 11 , himself a QEP and inves-
tor in 11 Z 11

• 
11 B 11 

I the former general partner of 11 Z 11
' is now a 

consultant to 11 W11 for 11 Z 11 j 

2) An accredited investor with $250,000 invested in "Z 11 • 

This non-QEP is the adult child of a QEP of 11 Z"i 

3) A non-accredited investor with approximately $260,000 
invested in 11 Z". This non-QEP is the mother of a QEP of "Z 11 i and 

4) A non-accredited investor with approximately $173,000 
invested in "Z". This non-QEP is the mother-in-law of a pension 
plan consultant who has substantial futures expertise and a long­
term business relationship with "W". 

You claim that no existing non-QEP investor would be ad­
versely affected if the Division grants the requested relief. 
This is because "W" complies, and will continue to comply, with 
the reporting and recordkeeping requirements of Rules 4.22 and 
4.23, respectively, including the requirements of Rule 4.22 to 
provide quarterly and certified annual reports to the Pools' 
participants, and will provide existing participants and file 
with the Commission all amendments to the Pools' Disclosure 
Documents required by Rule 4.21(b). Accordingly, you request 
relief from the ten percent limitation on investments in Rule 4.7 
exempt pools ("Investee Pools") by the ~ools. 

Based upon the representations you have made and subject to 
the conditions set forth below, the Division will not recommend 
that the Commission take any enforcement action against "W" or 
the CPO of any Investee Pool if the Pools invest more than ten 
percent of their assets in Investee Pools notwithstanding the 
participation of the non-QEPs discussed above. This relief is 
subject to the conditions that: (1) "W" continues to comply with 
the terms and cond~tions of the Relief Letter with respect to "X" 
and Advisory 2-93.2./ with respect to "Y" and "Z" i (2) no addi­
tional non-QEPs are admitted as participants in the Poolsi and 
(3) "W" notifies the Pools' participants who are not QEPs that 
their Pool has invested or may invest over ten percent of its 
assets in Investee Pools that are operated pursuant to a grant of 
exemptive relief and provides them an opportunity to redeem their 
interests in the Pool within ten days of the receipt of such 
notice. The no-action relief granted herein does not waive or in 
any respect limit the Commission's authority to take action with 
respect to any past violation of the Commodity Exchange Act 
("Act"), 7 U.S.C. § 1 et seq. (1988 & Supp. 1992), or the Commis­
sion's regulations issued thereunder. 

See notes 2 and 4 supra. 
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This letter is based on the representations provided to us. 
Any different, changed or omitted facts or circumstances might 
require us to reach a different conclusion. In this connection, 
we request that you notify us immediately in the event the oper­
ations or activities of "W" in connection with the Pools change 
in any way from those as represented to us. Further, this 
letter is applicable to "W" solely in connection with its opera­
tion of the Pools and to the CPOs of any Investee Pools solely in 
connection with the Pools' investment in them. 

We note that this letter relieves "W" and the CPOs of 
Investee Pools solely from certain requirements of Rule 4.7 and 
does not excuse them from compliance with any other applicable 
requirements contained in the Act or in the Commission's regula­
tions issued thereunder. For example, each remains subject to 
the antifraud provisions of Section 4Q of the Act, 7 U.S.C. § 6Q 
(1988 & Supp. 1992), to the reporting requirements for traders 
set forth in Parts 15, 18 and 19 of the Commission's regulations, 
17 C.F.R. Parts 15, 18 and 19 (1993), and to all other provisions 
of Part 4. 

This letter represents the views of this Division only and 
does not necessarily represent the views of the Commission or of 
any other office or division of the Commission. 

If you have any questions concerning this correspondence, 
please contact me or France M.T. Maca, an attorney on my staff, 
at (202) 254-8955. 

Very truly"yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


