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Re: Request for Relief from Rule 4.7 

Dear 

This is in response to your letter dated October 19, 1993, 
as supplemented by telephone conversations with Division staff, 
in which, on behalf of "X", a registered commodity pool operator 
("CPO"), you request relief from certain requirements of Rule 
4.7!1 in connection with the operation of the "Pool". 

Based upon the representations made in your letter, as 
supplemented, we understand the pertinent facts to be as follows. 
"X" is the CPO of the Pool. The Pool follows a multi-manager, 
multi-strategy investment approach, allocating its assets among 
numerous investment ·managers operating through managed accounts 
and collective investment vehicles, including commodity pools. 
The Pool currently has approximately $228 million in assets 
allocated to approximately sixty managers. 

Many of the Pool's investment managers have elected to 
operate Rule 4.7 exempt pools. As a result, almost ten percent 
of ''the Pool's assets are currently invested in Rule 4. 7 exempt 
pools. Furthermore, you expect more of the Pool's existing 
managers and many of the managers "X" may wish to engage as 
managers for the Pool to claim Rule 4.7 relief. The Pool is a 
qualified eligible participant ("QEP"), as defined in Rule 
4.7(a) {1) (ii) (B) (xi), but not all participants in the Pool are 
QEPs .. Rule 4.7(a) (1) (ii) (B) (xi) ("ten percent limitation") 
provides, among other things, that a pool may not invest more 
than ten percent of its assets in Rule 4.7 exempt pools unless 
all participants in the pool are QEPs. 

As of October 1, 1993, 27 of the Pool's 97 participants were 
non-QEPs. You represent, however, that all of the Pool's non­
QEPs, except for one assignee of an interest in the Pool, were 
Pool participants prior to January 1, 1992, that is, prior to the 

!/ Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. 
Ch . I ( 19 9 3 ) . 
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date when Rule 4.7 was proposed. No new non-QEPs will be admit­
ted as Pool participants. You note that, other than officers and 
advisors to "X", all but five of the non-QEPs have at least $1 
million invested in the pool and each of these five has in­
vested at least $300,000. Further, you claim that no existing 
non-QEP investor would be adversely affected if the Division 
grants the requested relief. This is because "X" would continue 
to comply with the reporting and recordkeeping requirements of 
Rules 4.22 and 4.23, respectively, including the requirements of 
Rule 4.22 to provide quarterly and certified annual reports to 
the pool participants. Accordingly, you request relief from the 
ten percent limitation on investments in Rule 4.7 exempt pools 
("Investee Pools") by the Pool. 

Based upon the representations you have made, it appears 
that granting the relief you have requested would not be, contrary 
to the public interest. The purpose of the ten percent limita­
tion is, among other things, to preclude non-QEPs who could not 
invest in Rule 4.7 exempt pools based on their own qualifications 
from using QEP entities to access Rule 4.7 exempt pools.~1 How­
ever, because the Pool's non-QEPs were Pool participants prior to 
the proposal of Rule 4.7, it is clear that they did not invest in 
the Pool to gain access to Investee Pools. 

Accordingly, subject to the condition set forth below, the 
Division will not recommend that the Commission take any enforce­
ment action against "X" or the CPO of any Investee Pool if the 
Pool invests more than ten percent of its assets in Investee 
Pools. This relief is subject to the condition that "X" notifies 
the Pool's participants who are not QEPs that the Pool may invest 
over'ten percent of its assets in Investee Pools that are operat­
ed'pursuant to Rule 4.7 exemptions and gives them an opportunity 
to redeem their interests in the Pool within ten days of their 
receipt of notification of "X"'s intention to invest more than 
ten percent of the Pool's assets in Investee Pools. 

This letter is based on the representations provided to us. 
Any different, changed or omitted facts or circumstances might 
require us to reach a different conclusion. In this connection, 
we request that you notify us immediately in the event the oper­
ations or activities of "X" in connection with the Pool change in 
any way from those as represented to us. Further, this letter 
is applicable to "X" solely in connection with its operation of 
the Pool and to the CPOs of Investee Pools solely in connection 
with the Pool's investment in them. 

See 57 Fed. Reg. 3148 at 3152 (January 28, 1992). 
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We note that this letter relieves "X" and the CPOS of 
Investee Pools solely from certain requirements of Rule 4.7 and 
does not excuse them from compliance with any other applicable 
requirements contained in the Commodity Exchange Act ("Act"), 
7 U.S.C. § 1 et seq. (1988 & Supp. 1992), or in the Commission's 
regulations issued thereunder. For example, each remains subject 
to the antifraud provisions of Section 4Q of the Act, 7 U.S.C. 
§ 6Q (1988 & Supp. 1992), to the reporting requirements for 
traders set forth in Parts 15, 18 and 19 of the Commission's 
regulations, 17 C.F.R. Parts 15, 18 and 19 (1993), and to all 
other provisions of Part 4. 

This letter represents the views of this Division only and 
does not necessarily represent the views of the Commission or of 
any other office or division of the Commission. 

If you have any questions concerning this correspondence, 
please contact me or France M.T. Maca, an attorney on my staff, 
at (202) 254-8955. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


