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COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 
2033 K Street, NW, Washington, DC 20581 

(202) 254 - 8955 
(202) 254 - 8010 Facsimile 

; DIVISION OF 
t nADINO AND MARKETS 
; 
! 

August 20, 1993 

Re: Relief from R~le 4.31{a) {3) 

Dear 

This is in response to your letter dated June 21, 1993, as 
supplemented by talephone conversations with Division staff, 
wherein you request on behalf of "X", a registered commodity 
trading advisor ("CTA"}, relief from Rule 4.31(a) (3)!1 such 
that "X" may exclude certain past performance from its Disclosure 
Docwnent. 

From the representations made in your letter, as supplemen-
ted, we understand the facts to be as follows: 

From time to time, [you] test new trading 
strategies prior to marketing them to the 
general public, The purpose of the testing 
is to determine whether or not the strategy 
is a viable product and to obtain a histori­
cal performance record should [you] decide to 
offer the strategy. Usually the funds used 
for the test strategies are proprietary mon­
ies, however, they may on occasion come from 
an outside source. Any outside sources would 
be sophisticated, high net worth investors. 

The past performance record of a trading strategy not 
offered to clients of a CTA is not required to be disclosed under 
Rule 4.31(a} (3}. This is because Rule 4.31(a} {3) requires 
disclosure of the actual past performance record of all accounts 
directed by the CTA. In this regard, the Commission has stated 
that, because Rule 4.31(a} (3) requires disclosure of the perfor­
mance of clients' accounts, as used in the context of the past 
p~rformance disclosure requirements, the term "clients" applies 

! 1 Commission rules referred to herein are found at 17 c. F .R. Ch. 
I (1993}. 
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to persons other than the CTA (or the principals thereof) who 
presents that past performance in its Disclosure Document. ~ 
46 ~- ~. 26004, 26005 (May 8, "1981). Therefore, the past 
performance of a strategy traded by "X" exclusively with the 
funds of "X" and its principals is not required to be disclosed 
in "X"'s Disclosure Document pursuant to Rule 4.31(a) (3) even if 
"X" should subsequently offer the strategy to its clients.l1 

By letter dated July 26, 1993, the Division granted relief 
to "A". the general partner of a partnership he intends to fo~ 
(the "Partnership"), such that the Partnership would not be 
deemed a pool within the purview of Rule 4.10(d) and that "A", as 
the general partner, would not be the CPO thereof. s represent­
ed by "A", the purpose of the Partnership is to enal ~ "X" to 
test a trading strategy (the "Strategy") prior to ma1. :"ting and 
making the Strategy available to its clients. Althoug the 
Partnership contains funds other than those of "X" and ts prin­
cipals, based upon "A"' s representations concerning the .~.on- "X" 
l~ited partners ("A"'s wife and "B", who has been a friend of 
"A"'s for over 30· years and who is a founding partner of "C" & 
"B", a registered investment adviser that manages assets in 
excess of $5 billion), the Division will not recommend that the 
Commission take any enforcement action against "X" if it fails to 
include the performance of the Partnership in its Disclosure 
Document .ll 

You have also inquired as to whether "X" must disclose its 
past performance record using any other trading strategies which 
are traded with funds other than or in addition to those of "X" 
and its principals. In order to respond to this inquiry we will 
require information concerning the actual sources of funds used 
in trading. Accor-dingly, we ask that you seek further guidance 
from us when "X" is able to specifically identify the relevant 
sources of funds used in the testing of new trading strategies 
prior to marketing them to the general public. 

You should be aware that the position taken in this letter 
does not excuse "X" from compliance with any other applicable 
requirements contaj_ned in the Col;modi ty Exchange Act (the "Act") , 
7 u.s.c. §1 ~ ~. (1988 & Supp. IV 1992}, or the regulations 

l 1 However, pursuant to Rule 4.31(g), such perfo~ce may be 
required to be disclosed if it is material in the context of the 
advisory services being offered, ~., if the performance showed 
negative results. 

11 But see n.2, above. We are not at this time addressing the 
question whether the Partnership's performance would be. required to 
be disclosed if "X" were offering services involving use of the 

~~ Strategy to clients. 
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promulgated thereunder. For example, it remains subject to the 
antifraud provisions of Section 4Q of the Act, 7 U.S.C. § 6Q 
(1988 & Supp. IV 1992), to the reporting requirements for traders 
set forth in Parts 15, 18 and 1S of the regulations, and to 
all other provisions of Part 4 including, in particular, Rule 
4.31(a) (3). Also, this position is applicable solely with 
respect to the past performance record of the Partnership. 

The position taken in this letter is based upon the repre­
sentations that have been made to us. Any different, changed or 
omitted facts or conditions might require us to reach a different 
conclusion. In this connection, we request that you notify us 
immediately in the event that the activities of "X" change in any 
way from those as represented to us. Further, this letter 
represents the position of the Division of Trading and Markets 
only. It does not necessarily represent the views of the Commis­
sion or any other office or division of the Commission. 

If you have any questions concerning this correspondence, 
please contact me or Mary cademartori, an attorney on m¥ staff, 
at (202) 254-8955. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


