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June 10, 1993 

Mr. Michael Philipp 
Staff Attorney 
Chicago Mercantile Exchange 
30 South Wacker Drive 
Chicago, Illinois 60606 

Re: Request for relief from the requirement that~ 
members pre-print identification on tradingZS 
cards 

Dear Mr. Philipp: 

This letter is in response to your letters of April 26, and 
May 13, 1993, in which you requested on behalf of the Chicago 
Mercantile Exchange ( 11 CME 11 or 11 Exchange 11

) and its members who 
trade the Rolling Spot futures and options contracts that the 
Division of Trading and Markets ( 11 Division") adopt a no-action 
position regarding the requirement under Commission Regulation 
1.35(d) (4) (i) that trading cards contain pre-printed member 
identification. This no-action position would apply only to the 
CME's Rolling Spot futures and options contracts. You have 
requested that the Division adopt this position for a six-month 
period following the introduction of the Rolling Spot contracts. 
After that period, the relief would expire. 

I. Background 

In your April 26, 1993 letter, you presented the following 
facts: 

[T]he CME will encourage floor traders to 
support the new Rolling Spot contracts. When 
the contracts begin trading the CME expects 
that the majority of members who choose to 
trade Rolling Spot contracts will do so 
intermittently and for short periods during 
the day. 

The Rolling Spot contracts are designed to be larger 
than the regular foreign currency contracts. As a 
result, traders are very interested in reducing the 
likelihood of out-trades. Members who do not remain in 
the pit for an extended period of time, or who enter 
and leave the pit frequently, are less likely to 
discover that an out-trade exists in a timely manner. 
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Floor traders have indicated that they would be more 
inclined to trade the new Rolling Spot contracts if the 
Exchange were to provide a preliminary trade checking 
facility for such contracts. The preliminary trade 
checking facility would be intended to assist in the 
timely detection and resolution of Rolling Spot out­
trades. 

As part of this preliminary trade checking facility, the CME 
would require members to provide a CME employee with a copy of 
their trading cards for input into a trade matching computer. 
Currently, members use one- or two-ply trading cards. The 
preliminary trade checking facility would require the use of 
three-ply trading cards, since one copy of the trading cards 
would have to be provided to a CME staff member. 

You have further stated that: 

[t]he CME believes that members are not 
likely to incur the considerable expense of 
purchasing pre-personalized . . . three-ply 
cards before they have determined that the 
Rolling Spot contract is one which they 
intend to trade on a regular basis. This 
limitation will discourage participation in 
the start up of Rolling Spot contracts which 
may adversely affect the success of the 
contract. 

To address this concern that members may not purchase 
Rolling Spot trading cards, the CME originally proposed that it 
would supply blank three-ply trading cards to its members for use 
in trading the contracts. The Exchange modified this proposal in 
a letter, dated May 13, 1993, to state that the CME would provide 
trading cards to members with pre-printed sequence numbers, as 
required by Regulation 1.35(d) (4) (ii). 

The Exchange also would require members to write their names 
or trading symbols on the cards. That member identification 
would be required to appear on each trading card but would not be 
pre-printed. 

The CME would pre-print sequenced trading cards in series of 
26,000 cards each, a quantity that ~s greater than the 
anticipated weekly trading volume.~/ The pre-printed sequence 
numbers, therefore, are intended to distinguish each trading card 

~I This information is from a telephone conversation between 
Mr. Michael Philipp and Ms. Shauna Turnbull re: Rolling Spot 
no-action letter, on May 25, 1993. 
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from other cards for at least a one-week period, as required by 
Regulation 1.35(d) (4) (iii). In your letter dated May 13, 1993, 
you also stated that " [a] lthough the CME will not track the · 
issuance of these pre-sequenced cards, the Exchange will inform 
members that they are responsible for using such cards 
sequentially." You further stated that the cards would be placed 
next to CME staff members located near the pits during the 
trading day. 

Because the foregoing arrangement raises issues with respect 
to the CME's compliance with the requirement that members pre­
print identification on trading cards, you have requested no­
action relief on behalf of the CME and its members who trade the 
contracts. 

II. Audit Trail Requirements 

Regulation 1.35(d) (4) (i) provides that: 

(4) Trading cards prepared by a member of a contract 
market pursuant to contract market rules must contain: 

(i) Pre-printed member identification or other unique 
identifying information which would permit the trading 
cards of one member to be distinguished from those of 
all other members . . 

This request for no-action is limited in scope. The 
proposal is intended to comply with two important provisions of 
the trading card regulation. Members would use trading cards 
with pre-printed sequence numbers and the cards should provide 
unique identification for members' trades for at least a one-week 
period. Members also would be required to provide handwritten 
identification on each trading card. These aspects of the 
proposal would provide certain safeguards to reduce the 
opportunity for fabrication of trading cards and to provide 
accountability for trading cards. 

Accordingly, the Division will not recommend enforcement 
action under Sections 4g(b), 4g(c), Sa(b) (1) (B), or Sa(a) (8) of 
the Act or Regulation 1.3S(d) (4) (i) against the CME or its 
members who trade the CME's Rolling Spot futures and option 
contracts with respect to the circumstances detailed above. This 
relief will expire automatically, six months after the 
introduction of the Rolling Spot contracts. The CME's existing 
audit trail rules will apply after the six-month relief period 
ends. At expiration of the relief period, the CME may have 
received more comprehensive relief for trading Rolling Spot 
contracts based on its April 7, 1993 submission requesting 
exemption from certain Commission requirements, may have achieved 
sufficient volume in the contracts to justify pre-printing member 
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identification on trading cards, or may apply to renew the 
relief, as appropriate. 

The views expressed in this letter are based on the 
representations that you have made in your April 26, and May 13, 
1993 letters and are strictly limited to those representations. 
Any different, changed, or omitted facts or conditions might 
require the Division to reach a different conclusion, and we 
therefore request that you notify us immediately if the facts 
change in any way from those represented in your letters. The 
relief granted does not excuse any person from compliance with 
any otherwise applicable requirements, including audit trail 
requirements, contained in the Act and the Commission's 
regulations. 

The views expressed in this letter are solely those of the 
Division and do not necessarily represent the views of the 
Commission or of any other division of the Commission. 

Sincerely .. ~ 

ciJ:JJ/(~ 
Andrea M. Corcoran 
Director 


