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Re: CTA Recordkeeping Requirements 

Dear 

tl3- 1/ 

This is in response to your letter to the Division of 
Trading and Markets (the "Division") dated April 7, 1992, as 
supplemented by telephone conversations with Division staff, in 
which you request regulatory relief on behalf of certain 
commodity trading advisors ("Recommanded CTAs") which direct 
accounts for clients of , {"Company"), an investment 
adviser registered as such with the Securities and Exchange 
Commission and itself a registered commodity trading advisor 
( "CTA'') . 

Based upon the representations made in your letter, as 
supplemented, we understand the facts to be as follows. Company 
is an investment adviser and CTA to certain clients who authorize 
Company to act as their agent and attorney-in-fact with respect 
to the management of certain of their assets and, in particular, 
with respect to the retention and termination of Recommended CTAs 
which are selected to direct the commodity interest trading of 
clients' commodity interest trading accounts. 

Company is authorized to direct the actual trading of 
clients• accounts. Clients also grant Company the power to enter 
into agreements with Recommended CTAs on their behalf. However, 
Company may retain a Recommended CTA only after consultation 
with, and subject to the approval of, the particular llient. 
Company therefore is acting as a "Recommending CTA".1 Due to 
sensitive business reasons, one client ("Client") has 
specifically expressed its desire that it not be identified to 
Recommended CTAs selected by Company. Client is a qualified 
eligible client ("QEC") as that term is defined in Commission 

1/ See CFTC Interpretative Letter 90-16, Comm. Fut. L. Rep. 
(CCH) [Current Transfer Binder] 1 24,918 (August 21, 1990). 
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Rule 4.7(b) (1) (ii) .~/ With respect to the Client, Company 
receives from the Recommended CTA, and delivers to the Client, a 
copy of the Recommended CTA's Disclosure Document, receipt of 
which in turn is acknowledged by the Client in writing to 
Company. The written acknowledgment of receipt is then retained 
by Company in its files. Company itself signs an identical 
acknowledgment of receipt of the Disclosure Document and returns 
this acknowledgment to the Recommended CTA. Both acknowledgments 
are executed and returned to Company or the Recommended CTA, as 
the case ~M be, within the timeframe specified by Commission 
Rule 4.31.-7 The Client currently has one account at one 
futures commission merchant ("FCM"), with one subaccount for each 
Recommended CTA. 

In your letter to the Division you requested, on behalf of 
all Recommended CTAs retained by Company on behalf of Client, 
relief from certain of the applicable recordkeeping requirements 
set forth in Rule 4.32(a). This rule generally requires every 
CTA registerid or required to be registered under the Commodity 
Exchange Act-/ to keep in an accurate, current and orderly 
manner at its main business office certain records, discussed 
more fully below. 

In support of your request you explained that the FCM who 
carries the account of the Client has on file two powers of 
attorney: the first is from the Client in favor of Company; the 
second is from Company in favor of the Recommended CTA. 
Therefore, the FCM understands that the Recommended CTA is the 
CTA directing trading for the account. You have advised us that 
the Client itself signed account opening documentation at the 

~/ 57 Fed. Reg. 34853 (August 7, 1992; effective September 8, 
1992). Rule 4.7(b) (1) (ii) defines QEC to include certain 
highly accredited investors that meet a certain portfolio 
requirement. Other Commission rules referred to herein are 
found at 17 C.F.R. Ch. I (1992). 

~/ You have stated that Company will make available upon 
request to the Commission and other regulatory bodies the 
signed acknowledgments of receipt of the Disclosure 
Do~uments of all Recommended CTAs with whom Company 
maintains a relationship on behalf of the Client, as well as 
the name and address of the Client. You request, however, 
that this information not be disclosed to the Recommended 
CTAs involved, because the Client has advised you that it 
wishes to keep its commodity interest trading activity 
confidential. 

~I 7 U.S.C. § 1 ~ ~· (1988), as amended by the Futures 
Trading Practices Act of 1992, Pub. L. No. 102-546, 106 
Stat. 3590. 
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FCM, including the acknowledgment of the risk disclosure 
statement required by Rule 1.55. However, monthly and 
confirmation statements and purchase and sale statements 
delivered by the FCM to Company and the Recommended CTA as 
required by Rules 1.33(a), (b) and (d) and Rule 1.46 do not ~efer 
to the Client by name as the owner of the account. Rather, they 
ret=r to the Client only by Company's name and by the account 
number that the FCM has assigned to the account. If a 
Recommended CTA were to have more than one Company account, it 
would be able to distinguish them by account number. Company 
would also be able to distinguish them by account number. The 
FCM also delivers monthly and confirmation ~tatements and 
purchase and sale statements to the Client.-' 

Commission Rule 4.32 requires CTAs to keep certain records 
with respect to their clients. Certain of these rules both 
presume and require knowledge on part of the CTA of the identity 
of its clients. For example, Rule 4.32(a) (1) requires the CTA to 
keep a record of the name and address of each client. 

As noted above, you represent that the Client is a QBC. As 
you are aware, Commission Rule 4.7(b) (2) provides in relevant 
part that subject to certain conditions and the filing of a 
notice with the Commission, 

2/ 

any registered commodity trading advisor who 
anticipates directing or guiding the 
commodity interest accounts of qualified 
eligible clients will be exempt as follows 
with respect to the accounts of qualified 
eligible clients who have given due consent 
to their account being an exempt account 
under Rule 4.7 ..• 

(ii) Recordkeeping. Exemption from the 
specific requirements of § 4.32; Provided, 
That the conunodity trading advisor must 
naintain, at its main buainess office, all 
books and records prepared in connection with 
his activities as the commodity trading 
advisor of the qualified eligible clients 
(including, without limitation, records 
relating to the qualifications of such 
qualified eligible clients and substantiating 
any performance representations) and must 
~ake such records available to [certain 
government officials] . 

The versions of these documents delivered by the FCM to the 
Client itself do contain the Client's name. Copies of the 
rules referred to in this paragraph are enclosed. 
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You have also represented that the Client is willing to give 
its "due consent", as required by Rule 4.7(b) (2), to its accounts 
being exempt accounts under Rule 4.7. Therefore, Recommended 
C1,As may be able to claim exemption from the specific 
recordkeeping requirements of Rule 4.32 noted above with respect 
to the Client, provided that the Recommended CTAs observe the 
conditions to the exemption set forth in Rule 4.7(b). One of 
these conditions, quoted above, would require the Recommended CTA 
to naintain, at its main business office, records relating to the 
qualifications of the QEC. 

To preserve th~ confidentiality desired by the Client, you 
contemplate that Company will obtain (and has in fact obtained) 
representations from the Client which enable Company to conclude 
that the Client is a QEC, and that Company will provide the 
Recommended CTA with written representations that it has obtained 
representations sufficient for it to conclude that the Client is 
a QEC and that the Client has consented to treatment of the 
account as an exempt account under Rule 4.7. Under these 
circumstances, the Recommended CTAs, if relying in good faith 
upon Company's representations and any other information 
available to them, would be able to claim relief under Rule 4.7 
from the specific requirements of Rule 4.32, compliance with 
which would generally require a CTA to have knowledge of its 
client's name and address. Whether such conclusions are 
reasonable in any given situation would depend on all the facts 
and circumstances, and is a determination that must be mad~/by 
the Recommended CTA before claiming relief under Rule 4.7. 

The Division notes that Rule 4.7(b) (3) (i) (H) provides that 
the notice of claim for exemption shall 

[b]e received by the Commission before the 
date the commodity trading advisor first 
enters into an agre~~ent to direct or guide 

· the commodity interest account of ,,qualified 
eligible client pursuant to § 4.7.-

~/ Although Rule 4.7 provides an exemption from the specific 
requirements of Rule 4.32, absent the presence of a 
Recommending CTA as described herein, a CTA would generally 
be expected to know a client's name and address in 
connection with making a good-faith determination that the 
cJ:.ent is a QEC. 

'LI You should also be aware that other prov1s1ons of Rule 4.7 
governing the use by CTAs of the exemptions provided for 
therein contain relevant conditions to and limitations on 
the use of the exemptions, and should be reviewed carefully . 
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Based upon your representations, the Division will not 
recommend that the Commission take any enforcement action against 
any Recommended CTAs claiming relief with respect to the Client's 
account under Rule 4.7 as discussed above solely for their 
failure t0 comply with the Rule 4.7(b} (3} condition as to timing, 
provided that the Recommended CTA file the notice with the 
Commission within 60 days of the date of this letter. 

Additionally, you expect that certain of Company's future 
clients will express a similar desire to not be identified to 
Recommended CTAs (collectively, the 11 Future Clients"). You 
requested that any regulatory relief extended with respect to 
Client also be given with respect to Future Clients whose 
circumstances are identical to those of the Client described 
above. The Division expects that Recommended CTAs will be able 
to rely on Rule 4.7(b) (2) (ii) for any Future Client who is a QEC, 
who specifically requests that its identity not be disclosed to 
Recommended CTAs and who consents to its account being an exempt 
account under Rule 4.7(b), provided that the Recommended CTA 
obtains written representations from Company comparable to those 
discussed above with respect to the Client and complies with all 
other conditions to relief set forth in the rule, and provided 
that the Future Client's identit~1is disclosed to the FCM(s) 
car~ying the managed account(s).-

The Client and any Future Clients should be aware that, with 
certain exceptions, Rule 1.46 provides that an FCM must, on the 
same day, apply a customer's purchase or sale against that 
customer's previously held short or long position, as the case 
may be, in the same future of the same commodity on the same 
market. Thus, where a Recommended CTA trades an account not 
knowing the identity of the account owner pursuant to one program 
and trades another account belonging to the same customer 
pursuant to a different program, opposite positions in the two 
accounts, if carried at the same FCM, may be closed out by the 
FCM pursuant to Rule 1.46 even though the Recommended CTA did not 
intend this result. It also appears that the above arrangements 
should not affect compliance with the Commission's rules on 
position limits, provided that controls are in place to assure 
that the Client or Future Client is aware of the positions of 
each and every Recommended CTA trading on its behalf, or on large 
trader reporting requirements. 

~I Rule 1.37 requires each FCM to keep a record in permanent 
form showing for each commodity futures or option account it 
carries the true name and address of the person for whom the 
account is carried. This requirement remains fully 
applicable to each FCM carrying a Client or Future Client 
account. 
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The views expressed in this letter are based upon the rep­
resentations that have been made to us and are subject to strict 
compliance with those representations and the above conditions, 
and are applicable solely with respect to the Client and Future 
Clients referred to herein. Any different, changed or omitted 
facts or conditions might require us to reach a different 
conclusion. In this connection, we request that you notify us 
immediately in the event that Company's operations change in any 
way from those as represented to us. Further, this letter 
represents the position of the Division of Trading and Markets 
only. It does not necessarily represent the views of the 
Commission or of any other office or division of the Commission. 

We note that this letter does not excuse Company or any 
Recommended ~TA from compliance with any other applicable 
requirements contained in the Co~nodity Exchange Act or in the 
Commission's regulations thereunder. For example, they each 
remain subject to the antifraud provisions of Section 4Q of the 
Commodity Exchange Act, and to the reporting requirements for 
traders set forth in Parts 15, 18 alA.d 19 of the regulations. 
This action does not constitute a waiver of or otherwise affect 
the Commission's authority under Section 6(c) of the Commodity 
Exchange Act to "require the production of any books, papers, 
correspondence, memoranda or other records that the Commission 
deems relevant or material to [an] inquiry" as the Division, of 
course, has no authority to limit the Commission's statutory 
jurisdiction in this regard. Further, the Division does not 
intend to limit in any way the authority of the National Futures 
Association to require production of records pursuant to its 
rules. Finally, we note that this letter does not preclude th~ 
Commission from taking action against the Recommended CTAs for 
past violations of Rule 4.32, if the Conmiission determines that 
su~h action is appropriate. 

If you have any questions concerning this matter please call 
me or Carla Behnfeldt, an attorney on my staff, at (202) 254-
8955. 

Enclosures 
CJB:cjb 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


