
COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 
2033 K STREET, N.W., WASHINGTON, D.C. 20581 

August 15, 1985 
DIVISION OF 

TRADING AND MARKETS 

Dear 

Re: Application of Corrrriission Rule 4. 5 to t-1aster Trusts 
camprised of Single Employer Pension Plans 

This is in response to your letter dated June 25, 1985, in which you 
seek our views concerning the application of Commission rule 4.5, 50 Fed. 
Reg. 15868, 15882 (April 23, 1985), to certain master trusts to which your 
client, "X", provides investment advice. 

Rule 4.5 provides an exclusion from the definition of the term 
"corrmxli ty pool operator" ("CPO") . Specifically, the rule specifies the 
persons who are eligible for that relief, the qualifying entities for which 
they are so eligible and the criteria pursuant to which those qualifying 
entities are required to be operated. That relief is effective upon the 
filing of a notice of eligiblity with the Commission. 

In particular, rule 4. 5 provides: 

(a) Subject to compliance with the provisions of 
this section, the follo.ving persons, and any principal 
or employee thereof, shall be excluded from the 
definition of the term "ccmrodity pool operator" with 
respect to the operation of a qualifying entity 
specified in paragraph (b) of this section: 

* * * 
( 3) A bank, trust company or any other such 

financial depository institution subject to regulation 
by any State or the United States; and 

(4) A trustee or named fiduciary of a pension plan 
that is subject to Title I of the Employee Retirement 
Incorre Security Act of 1974; Provided, ho.vever, That 
for purposes of this §4.5 the follo.ving pension plans 
shall not be construed to be pools: 

(i) A noncontributory plan, whether defined . 
benefit or defined contribution, covered under Title I 
of the Employee Retirement Incane Security Act of 1974; 
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(ii) A contributory defined benefit plan covered 
under Title IV of the Employee Retirement Income 
Security Act of 1974; Provided, however, That with 
respect to any such plan to which an employee may 
voluntarily contriliute, no portion of an employee's 
contribution is committed as margin or premiums for 
futures or options contracts; and 

(iii) A plan defined as a governmental plan in 
Section 3(32) of Title I of the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974. 

(b) For the purposes of this section, the term 
"qualifying entity" means: 

* * * 
(3) With respect to any person specified in 

paragraph (a) (3), the assets of any trust, custodial 
account or other separate unit of investment for which 
it is acting as a fiduciary and for which it is vested 
with investrrent authority; and 

( 4) With respect to any person specified in 
paragraph (a) (4), and subject to the proviso thereof, a 
pension.plan that is subject to Title I of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974; 

Provided, hooever, That such entity will be operated in 
_the manner specified •••. 

From the representations made in your letter, we understand the facts 
to be as folloos: 

"X" is a Carrmxlity Trading Advisor registered pursuant 
· to the [Corrrrodity Exchange Act ("Act'')] and an 

Investment Adviser registered with the Securities and 
Exchange Commission pursuant to the Investment Advisers 
Act of 1940. "X" provides investrrent advice with 
respect to fixed income portfolios of a large nurrber of 
institutional clients. . • • In connection with its 
management of [the] fixed inCOite portfolios [of public 
employee benefit plans,] "X" from time to time utilizes 
the futures and options on futures markets to manage 
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portfolio risk and for other hedging and portfolio 
ITEnagement purposes. 1 I Each of the portfolios which 
is managed by "X" limits the futures activities in such 
a manner so that they would fall within the criteria of 
rule 4. 5. . • • MJreover, to the extent that each 
client of "X" might otherwise be deerred a "comrodity 
pool" or "carm:xlity pool operator" under the Act, they 
otherwise comply with all of the criteria set forth for 
exclusion under rule 4.5. 

A number of "X"' s clients are pension plans which 
have been established by single enployers which have 
nn.1ltiple pension plans because of various arrangerrents 
with differing groups of employees or varying employee 
benefit planning considerations. Each of these pension 
plans is subject to Title I of the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974. These pension plans, 
which may nurrber in excess of 10 or 15, are adminis­
tered pursuant to a single master trust with a single 
bank master trustee. MJreover, pursuant to the master 
trust agreement, and each of the constituent pension 
plan relevant dOC\.llrents, the master trustee is required 
to act on direction from an investment committee (or 
other similar named fiduciary) established pursuant to 
the ~dividual pension plan docurrent (and master trust 
agreement} with respect to the investment of plan 
assets, including the retention of Investment 
Adviser/eTAs such as "X". Finally, the master trust 
consists: (1} of individual pension plans which are 
all pension plans described in Sections 4.5 (a} (4} (i} 
and (ii} of the Rule; or (2} plans which fall within 
Sections 4.5(a} (4} (i} and (ii} of the Rule, and other 
pension plans which would otherwise be entitled to the 
exclusion provided pursuant to the Rule. -

Essentially, you seek our confirmation of the follCMing positions set 
forth in your letter: 

(1) The master trustee bank would not be "vested with 
invest:Irent authority" because the master trustee would 
have no authority to act with respect to the invest:Irent 
of plan assets or the retention of Investment 

}:_/ We note, hCMever, that for the purposes of this letter it has not been 
necessary for us to also offer our views -- and therefore this letter 
should not be deerred to imply any finding -- that those ma.nagerrent 
purposes would corre within the scope of "bona fide hedging transactions 
and positions" in rule 1.3(z} (1}, 17 C.F.R. §1.3(z} (1} (1985}. 
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Adviser/CTAs except at the specific direction of 
another narred fiduciary. Therefore, the bank trustee 
would not be the appropriate person to file a notice of 
exclusic.1 pursuant to rule 4. 5. • . . 

Essentially, an eligible person as specified in rule 4. 5 is one who 
otherwise would be viewed as the CPO of the qualifying entity -- i.e., the 
person who will be prorroting the "pool" by soliciting, accepting or receiving 
assets from others for the purpose of corrm:xlity interest trading - and who 
will have the authority to hire (and to fire) the "pool's" CTA and to select 
(and to change) the "pool's" FCH. 2/ Thus, the rule cont.errplates that an 
eligible person is that person who -has the primary authority to, anong other 
things, authorize and direct the investment of the assets of a qualifying 
entity, such as a trust account. 

Accordingly, we believe that a bank, trust company or other financial 
depository institution subject to regulation by a State or the United States 
which is required to invest or otherwise manage the assets of individual 
pension plans (including the retention of investment advisers) under a single 
employer multiple pension plan master trust on direction from the trustee or 
named fiduciary of those plans (~, an investment committee established by 
those plans' docun:ents) is not a person who is "vested with investment 
authority" for purposes of rule 4.5 (b) (3). Rather, we believe that for those 
purposes it is the trustee or named fiduciary of those plans which directs 
the investment actions required of the master trustee who should be viewed as 
the person having such investment authority and, accordingly, would be the 
person eligible to file a notice of exclusion under rule 4.5 with respect to 
the master trust . 

. (2) In circumstances where there is a single employer 
multiple pension plan master trust, wherein the master 
bank trustee is not "vested with investment authority," 
one looks to the character of the individual pension 
plans to determine the action required, or not 

. required, under rule 4. 5. 

Where the assets of multiple pension plans are corrmingled under a 
master trust, it is the master trust that is the qualifying entity (i.e., the 
trading vehicle). Accordingly, a determination of whether action is required 
or not required under rule 4. 5 must be based upon an evaluation of the 
structure and trading activities in comrrodity interests of the master trust 
as a single entity. Such ari evaluation would include not only a 
consideration of the characteristics of each pension plan under the trust, 
but also an analysis of how the assets of all such plans are commingled and 
invested, the manner in which gains and losses from trading in camodi ty 

~/ See 49 Fed. Reg. 4778, 4780 (Feb. 8, 1984). 
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interests are allocated to each plan and the purposes for which the master 
trust was formed. 

This is because the Corrrission has made clear that even though a rule 
4.5 (a) (4) exclusion from the pool definition may be applicable to an 
individual pension plan, it does not necessarily follo.v that the rule 
4.5 (a) (4) exclusion will be available to a different entity (such as a master 
trust) which commingles such a pension plan's assets with the assets of other 
persons for trading in cammodity interests. Specifically, the Ccmuission has 
stated that the rule 4.5 (a) (4) exclusion from the pool definition in rule 
4.10(d) may not be applicable:'}../ 

where the assets of any such pension plan [i.e. , a plan 
described by rules 4.5(a) (4) (i)-(iii)] are commingled 
with the assets of any other person in trading 
commodity interests and gains and losses are not 
separately accounted for. For example, in the event 
that the assets of two or rrore such plans are 
commingled in a trust account or other type of 
investment vehicle which intends to trade in, among 
other things 1 cammodi ty interests 1 • the Corrmission 1 in 
appropriate cases where that vehicle was not subjec~to 
an effective exclusion under §4 .5 1 would deem the 
operation of such vehicle as the operation of a 
commodity pool and such plans as its pool 
participants. In such event, with respect to such 
vehicle 1 canpliance with the provisions of §4. 5 -- or 
regulation as a CPO -- would be required. (Emphasis 
added.) 

Thus, the ccXrmission has expressed concern that a person who operates a 
trading vehicle which is not subject to an exclusion from the pool definition 
but who solicits or accepts investors' funds for the purpose of trading in 
commodity interests not evade regulatory requirements applicable-to CPOs 
merely by including an otherwise excluded entity in its ccmuingled trading 
vehicle. · 

(3) Where .•. all of the underlying plans are 
excluded from the operation of the rule and the Act by 
virtue of Sections 4.5(a) (4) (i) and (ii) of the rule, 
no notice of exclusion should be required. 

The concerns noted above are not raised where a single employer 
multiple pension plan master trust is canposed solely of pension plans which 
are excluded from the pool definition by Corrmission rules 4.5 (a) (4) (i) and 

ll 50 Fed. Reg. 15868, 15873. 
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(ii), gains and losses fran trading comrodity interests are allocated solely 
to those plans and there are no other indicia that would warrant 
characterization as a ccmrodity pool. Under such circumstances, we believe 
that the rationale noted by the Commission for excluding certain individual 
pension plans in rules 4.5 (a) (4) (i) and (ii) fran the pool definition -­
i.e., they do not involve the placerrent of investors' funds at risk in 
cc:mn::::x3.ity interest trading 4/ -·- similarly applies and that such a master 
trust itself generally would be excluded fran the pool definition. 

Accordingly, the trustee of such a master trust (or the trustee or 
named fiduciary of the plans comprising that trust) would not be required to 
file a notice of exclusion under rule 4.5 -- or to take any other action -­
to claim the exclusion from the pool definition available under the rule. 

(4) Where such a master trust consists of various 
different types of plans, only sarre of which fall 
within the statutory exclusion expressed in Sections 
4.5(a) (4) (i) and (ii) of the rule, a filing should be 
made on behalf of each pension plan which falls outside 
of Sections 4.5(a) (4) (i) and (ii) of the rule. 

Consistent with our views as expressed above, hc:Mever, we believe that 
where a single employer multiple pension plan master trust consists not only 
of plans which are excluded from the pool definition by rules 4.5 (a) (4) (i) 
and (ii) , but also of other pension plans which are not similarly excluded, 
the exclusion from the pool definition generally would not be available to. 
the master trust of those plans trading cOilliDdi ty interests. 5 I In such a 
case, a notice of eligiblity must be filed with respect to t.h8 master trust 
to claim the relief available under rule 4. 5. 

!/ As noted by the Comnission in 50 Fed. Reg. 15873: 

[A] non-contributory plan, i.e., one in which all 
contributions are solely made by an employer, can never 
be a cOilliDdi ty pool, because no funds are solicited 
fran participants and only the employer bears the 
funding responsibility of the plan if there are losses. 
Similarly, defined benefit plans are not likely to be 
carrm:xli ty pools, even if contributions are permitted, 
because such plans normally require the employer to 
cover losses and pennit the employer to benefit fran 
excess earnings not needed to fund the benefit. 

~ See n. 2. This is so even if the other plans were operated pursuant to 
the requisite criteria. 
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In v1ew of the necessity to provide you with clarification on the 
application of :rule 4. 5 under the circumstances you have described, and as 
you have requested, the Division will not recommend that the Commission take 
any enforcement action against those of "X" ' s client_ which have been 
operating qualifying entities for which a notice of eligibility is required 
to be filed to claim the relief available under :rule 4.5 provided, and as you 
have represented, that such person files such notice with the Commission 
within fifteen days from the date of this letter. 

This letter solely addresses the application of :rule 4.5 to a 
"directed" master trustee bank of a single errployer multiple pension plan 
master trust. In the event that a master trustee bank (or other person) 
operates the assets of a master trust in such a manner that assets from the 
master trust are commingled in another trading vehicle with the assets of 
other persons or entities and are traded in corrm:x1i ty interests, we believe 
that it would be appropriate to view that other trading vehicle as a separate 
trading vehicle for the purposes of determining the applicability of :rule 
4. 5 . As previously noted, that determination would depend upon the facts of 
each case. 

Moreover, this letter solely addresses the application of rule 4. 5 to 
a single employer multiple pension plan master trust which has been created 
for the administrative convenience of the employer. It does not address the 
case Where a financial depository institution (or such other persons as a 
private brokerage firm or investment advisory company) were to initiate 
formation of a master trust (or other commingled trading vehicle) in order to 
obtain custarrers for its business. 

The opinions we have expressed above are based upon the 
representatipns that you have made to us and on our understanding of those 
representations as set forth above. Any different, changed or omitted facts 
or conditions might require us to reach a different conclusion. 

If you have any questions on this matter, please do not hesitate to 
contact Ba.J:t>ara R. Stern, Esq. , Assistant Chief Counsel, or 
Robert H. Rosenfeld, Esq., Division staff attorney, at (202) 254-8955. 

Very t:rul y yours, 

Andrea M. Corcoran 
Director 


