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Interpretation 
Division of Clearing and Intermediary Oversight 

  

Re: Interpretation of Rule 1.35(a-1)(5) 

Dear : 

This is in response to your May 13, 2004 letter to the Division of Trading and Markets (“Commission”) 
of the Commodity Futures Trading Commission.[1] By your correspondence, you requested an 
interpretation of Commission Rule 1.35(a-1)(5)(i)[2] (“Rule 1.35(a-1)”), which governs post-trade 
allocation of bunched orders. In your letter and subsequent phone conversations, you stated that you 
have an employee, “A”, that is registered as an Associated Person (“AP”) of “B”, an Introducing Broker 
(“IB”). In addition to your employee’s position at “B”, your employee is also an exempt Commodity 
Trade Advisor (“CTA”), pursuant to Rule 4.14(a)(5) and 4.14(a)(10), to four exempt commodity pools.
[3] As an exempt CTA, your employee wishes to bunch orders and allocate trades at the end of the day. 
Therefore, you asked whether Rule 1.35 allows CTAs who are exempt from registration pursuant to 
Rule 4.14(a)(5) and (a)(10) to allocate bunched orders on a post-trade basis. 

Commission Rule 1.35(a-1) allows bunched orders for eligible customers to be placed on a contract 
market without specific customer account identification either at the time of order placement or at the 
time of report of execution. On June 11, 2003, the Commission amended the rule to expand the 
availability of bunching, simplify the process, and clarify the respective responsibilities of account 
managers and FCMs.[4] To expand the availability of bunching, the Commission amended Rule 1.35 to 
expand the class of account managers permitted to bunch orders. Specifically, the Commission expanded 
the definition to include CTAs who are exempt from registration or are excluded from registration by 
operation of law or rule.[5] When the Commission announced the amendments to Rule 1.35, it stated that 
these CTAs exclusively service sophisticated customers and are thus are exempt from Commission 
registration. The Commission further stated in the release that associated persons and introducing 
brokers exempt from Commission registration pursuant to Rule 4.14(a)(3) and (6) were not “eligible 
account managers” allowed to allocate, post-execution, bunched orders. 

As stated above, your employee is exempt from registration pursuant to Rule 4.14(a)(5) and Rule 4.14(a)
(10). You have stated that your employee has not advised more than 15 persons during the preceding 12 
months and has not held himself out generally to the public at a CTA. Rule 1.35(a-1)(5) includes as 
“eligible account managers”: “[a] commodity trading advisor registered with the Commission...or 
exempt from registration under the Act....” Thus, you have submitted that your employee is an “eligible 
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account manager” because the employee is an exempt CTA and an exempt CPO. 

The Commission, in adopting Rule 1.35(a-1)(5), decided not to allow APs to be “eligible account 
managers.”[6] However, as stated above, your AP is operating in his capacity as an exempt CTA, not as 
an AP. Therefore, he is an “eligible account manager” for the purposes of Rule 1.35(a-1). 

This letter, and the interpretation provided herein, are based upon the representations that you have made 
to us. Any different, changed or omitted material facts or circumstances might render this interpretation 
void. The position taken in this letter does not excuse from compliance with any other requirements 
contained in the Act or Commission regulations promulgated thereunder, and in particular, the 
remaining provisions of Rule 1.35(a-1) and all applicable antifraud provisions of the Act and 
Commission regulations. 

If you have any questions concerning this correspondence, please contact Lawrence B. Patent, Deputy 
Director of the Division of Clearing and Intermediary Oversight, at (202) 418-5439. 

Very truly yours, 

 
James L. Carley 
Director 

[1] Your letter was addressed to the Division of Trading and Markets. The Commission reorganized in 
2002 and the functions formerly performed by the Division of Trading and Markets, which has been 
eliminated, are now performed by two new Divisions, the Division of Clearing and Intermediary 
Oversight and the Division of Market Oversight.   
[2] 17 C.F.R. 1.35(a-1)(5) (2003).   
[3] Rule 4.14 provides several exemptions from registration as a CTA. Paragraph (a)(5) provides an 
exemption from registration as a CTA to a person exempt from registration as a commodity pool 
operator (“CPO”) who solely advises pools for which the person is exempt from CPO registration. 
Paragraph (a)(10) tracks the statutory exemption in Section 4m(1) of the Commodity Exchange Act and 
provides an exemption from CTA registration if a person has not advised more than 15 persons during 
the preceding 12 months and has not held itself out generally to the public at a CTA. One of the pools in 
question is managed by your employee acting in the capacity of a CPO and the appropriate Notice of 
Eligibility for CPO exemption has been filed, and the rest he advises solely as an exempt CTA. Based 
upon your correspondence, the members of the commodity pools are long-time acquaintances of your 
employee and are Qualified Eligible Persons under Commission Rule 4.7 (see, 17 C.F.R. §4.7(a)(1) 
(2003)). In addition, your employee has never held himself out generally to the public to be a CTA.  
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[4] 68 Fed. Reg. 34790 (June 11, 2003).   
[5]Id. at 34791.   
[6] IBs are allowed to bunch orders pursuant to a pre-execution or contemporaneous execution allocation 
scheme. See, 17 CFR Part 1, Appendix C (2002), 62 Fed. Reg. 25470 (May 8, 1997). 
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