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CFTC letter No.03-27 
June 18, 2003 
No-Action 
Office of General Counsel 

Philip McBride Johnson, Esq. 
Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP 
1440 New York Avenue, N.W. 
Washington, D.C. 20005-2111 

Re: EDX London Exchange’s Request for Recognition as Successor-in-Interest to OM 
London Exchange Limited under the 1996 No-Action Letter Regarding the Offer and Sale of 
Futures Contracts on the OMX Index in the United States 

Dear Mr. Johnson: 

This is in response to your letters, attachments and electronic mail dated from March 21, 2003 to May 
29, 2003, in which you request on behalf of the EDX London Exchange (“EDX”), that the Office of 
General Counsel (“Office”) of the United States Commodity Futures Trading Commission 
(“Commission” or “CFTC”) recognize EDX as successor-in-interest to the relief granted in the July 23, 
1996 no-action letter issued to OM London Exchange Limited (“OML”), permitting the offer and sale of 
futures contracts on the OMX Index in the United States (“U.S.”).[1] 

We understand the facts to be as follows. The futures contracts on the OMX Index that were the subject 
of the July 23, 1996 no-action letter, which were traded on OML, will now be traded instead on EDX, a 
joint venture corporation recently formed by OM AG, the parent organization of OML, and the London 
Stock Exchange, with holdings of 24% and 76%, respectively.[2] 

Like OML, EDX will be a Recognized Investment Exchange (“RIE”) in the United Kingdom (“U.K.”) 
and will otherwise comply with all applicable regulatory requirements under U.K. law;[3] its operations 
will occur under EDX trading rules that are substantially identical to OML’s trading rules; the electronic 
trading platform and clearing technology used by EDX will continue to be OM CLICK and OM 
SECUR; the OMX Index itself will remain the same (subject, as in the past, to routine adjustments); and 
the transactions in OMX futures contracts on EDX will continue to be cleared by OML. 

The Commodity Exchange Act (“CEA”),[4] as amended by the Commodity Futures Modernization Act 
of 2000 (“CFMA”),[5] provides that the offer or sale in the U.S. of futures contracts based on a group or 
index of securities, including those contracts traded on or subject to the rules of a foreign board of trade, 
is subject to the Commission's exclusive jurisdiction,[6] with the exception of security futures products,
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[7] over which the Commission shares jurisdiction with the Securities and Exchange Commission 
(“SEC”).[8] Thus, the Commission’s jurisdiction remains exclusive with regard to futures contracts on a 
group or index of securities that are not narrow-based under CEA Section 1a(25).[9] 

CEA Section 2(a)(1)(C)(iv) generally prohibits any person from offering or selling a futures contract 
based on a security index in the U.S., except as permitted under CEA Section 2(a)(1)(C)(ii) or CEA 
Section 2(a)(1)(D).[10] By its terms, CEA Section 2(a)(1)(C)(iv) applies to futures contracts on securities 
indices traded on both domestic and foreign boards of trade. CEA Section 2(a)(1)(C)(ii) sets forth three 
criteria to govern the trading of futures contracts on a group or index of securities on contract markets 
and derivatives transaction execution facilities: 

(1) the contract must provide for cash settlement; 

(2) the contract must not be readily susceptible to manipulation nor to being used to manipulate any 
underlying security; and 

(3) the group or index of securities must not constitute a narrow-based security index as defined in CEA 
Section 1a(25).[11] 

Pursuant to CEA Section 1a(25)(B)(v), futures contracts on security indices traded on foreign boards of 
trade that received no-action relief prior to the enactment of the CFMA, were not deemed narrow-based 
security indices for a period of eighteen months after the CFMA’s enactment. On June 6, 2002, the 
Commission and the SEC issued a Joint Order making permanent the exclusion from narrow-based 
security index status all foreign exchange traded security indices that had received no-action relief prior 
to the CFMA’s enactment, so long as all conditions of such relief continue to be met (“Joint Order”).[12] 
In this regard, the Joint Order provided that an index is not a narrow-based security index if: (1) it is 
traded on or subject to the rules of a foreign board of trade; (2) the offer and sale in the U.S. of a contract 
of sale for future delivery on the index was authorized before the date of the enactment of the CFMA; 
and (3) the conditions of such authorization continue to be met.[13] 

EDX represents that the OMX Index satisfies the criteria of the Joint Order. Specifically, EDX is a 
foreign board of trade. The offer and sale in the U.S. of futures contracts on the OMX Index was 
authorized by the July 23, 1996 no-action letter, prior to the enactment of the CFMA. EDX represents 
that all conditions set forth in the July 23, 1996 no-action letter continue to be met.[14] Thus, the OMX 
Index is not a narrow-based security index pursuant to the Joint Order. Moreover, EDX represents that 
its futures contracts on the OMX Index would otherwise qualify for no-action relief, because they satisfy 
the remaining criteria under CEA Section 2(a)(1)(C)(ii), namely, that the futures contracts are cash 
settled and that neither the OMX Index nor the futures contracts are readily susceptible to manipulation.
[15] Commission staff have confirmed that, based on the information contained in the letters, attachments 
and electronic mail noted above, the OMX Index and EDX’s futures contracts based thereon, conform to 
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these requirements. 

Accordingly, in light of the foregoing, this Office confirms that it will not recommend any enforcement 
action to the Commission based on Sections 2(a)(1)(C)(iv), 4(a), or 12(e) of the CEA, as amended, if 
EDX’s futures contracts based on the OMX Index are offered or sold in the U.S. Because this position is 
based upon facts and representations contained in the letters, attachments and electronic mail cited 
above, it should be noted that any different, omitted or changed facts or conditions might require a 
different conclusion. This position also is contingent upon EDX’s obtaining RIE status from the U.K. 
Financial Services Authority (“FSA”), and EDX’s continued compliance with all regulatory 
requirements imposed by FSA, and all applicable U.K. laws and regulations. In addition, this position 
may be affected by any rules that the Commission may adopt regarding futures contracts based on non-
narrow-based security indices. 

The offer and sale in the U.S. of EDX’s futures contracts on the OMX Index is, of course, subject to Part 
30 of the Commission’s regulations, which govern the offer and sale of foreign futures and foreign 
option contracts in the U.S.[16] Please also be advised that the views herein expressed represent the 
views of Commission staff and not necessarily the views of the SEC. As you are aware, the SEC was a 
party to the Joint Order, and accordingly, you may wish to consult with that agency regarding the 
applicability of the Joint Order to EDX’s futures contracts on the OMX Index. 

Sincerely, 
 
 
Patrick J. McCarty 
General Counsel 

[1] CFTC Interpretive Letter No. 96-54 Re: OMLX, The London Securities and Derivatives Exchange 
Limited Request for No-Action Letter for Futures Contracts based on the OMX Stock Index, [1994-96 
Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. ¶ 26,759 (July 23, 1996). The OMLX was renamed OM London 
Exchange Limited subsequent to the issuance of the 1996 no-action letter. 

[2] See letter from Philip McBride Johnson, Esq., Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, LLP to Patrick 
J. McCarty, General Counsel, CFTC, dated April 8, 2003. 

[3] EDX represents that the process for obtaining RIE status in the U.K. is essentially complete. See 
electronic mail from Philip McBride Johnson, Esq., Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, LLP to 
Harold L. Hardman, Senior Assistant General Counsel, CFTC, dated May 9, 2003. 

[4] 7 U.S.C. § 1 et seq. 
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[5] Appendix E of Pub. L. No. 106-554, 114 Stat. 2763 (2000). 

[6] See CEA Section 2(a)(1)(C)(ii). 

[7] Security futures products are defined as a security future or any put, call, straddle, option, or privilege 
on any security future. See CEA Section 1a(32). A security future is defined as a contract of sale for 
future delivery of a single security or of a narrow-based security index, including any interest therein or 
based on the value thereof, with certain exceptions. See CEA Section 1a(31). 

[8] See CEA Section 2(a)(1)(D). 

[9] See CEA Section 2(a)(1)(C)(ii). 

[10] CEA Section 2(a)(1)(D) governs the offer and sale of security futures products. 

[11] While Section 2(a)(1)(C)(ii) does not explicitly address the standards to be applied to a foreign 
security index futures contract traded on a foreign board of trade, this Office has applied those same 
three criteria in evaluating requests by foreign boards of trade to allow the offer and sale within the 
United States of their foreign security index futures contracts when those foreign boards of trade do not 
seek designation as a contract market or registration as a derivatives transaction execution facility to 
trade those products. See also Commission Regulation 41.13, 17 CFR § 41.13 (“[w]hen a contract of 
sale for future delivery on a security index is traded on or subject to the rules of a foreign board of trade, 
such index shall not be a narrow-based security index if it would not be a narrow-based security index if 
a futures contract on such index were traded on a designated contract market or registered derivatives 
transaction execution facility”). 

[12] 67 Fed. Reg. 38941 (June 6, 2002). 

[13] Id. at 38942. 

[14] In this regard, EDX reconfirms all of the undertakings and representations associated with the July 
23, 1996 no-action letter including, but not limited to, that EDX is willing and able under applicable law 
and its own organizational documents to share information of a regulatory nature with the Commission 
in relation to the OMX Index. See letter from Mr. Johnson to Mr. McCarty, dated April 8, 2003. 

[15] See letter from Mr. Johnson to Mr. McCarty, dated April 8, 2003. See also letter from Philip 
McBride Johnson, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, LLP to Harold L. Hardman, Senior Assistant 
General Counsel, CFTC, dated March 21, 2003. EDX further confirms that it has established 
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information sharing arrangements with the Stockholm Stock Exchange, where the securities underlying 
the OMX Index are traded, on the same lines as the existing arrangements made by OML. See electronic 
mail from Derek Oliver, EDX to Harold L. Hardman, Senior Assistant General Counsel, CFTC, dated 
May 29, 2003. EDX also intends as the opportunity arises to join as a signatory to the major MOUs that 
exist among industry participants or with international regulators. See letter from Mr. Johnson to Mr. 
McCarty, dated April 8, 2003. 

[16] See 17 C.F.R. Part 30. 
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