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CFTC Letter No. 00-17 

January 28, 2000 
Exemption 
Division of Trading & Markets   

Re:     Rule 4.7; Request To Treat Non-QEP Employees As 
QEPs 

Dear : 

This is in response to your letter dated October 30, 1998 to the Division of Trading and 
Markets ("Division") of the Commodity Futures Trading Commission ("Commission"), as 
supplemented by your letters dated January 14, 1999 and February 26, 1999, your 
electronic mail messages sent October 5, 1999 and December 1, 1999 and telephone 
conversations with Division staff. By your correspondence, you request exemptive relief 
on behalf of "P" and "Q", each a registered commodity pool operator ("CPO") (the 
"CPOs"), such that the CPOs, in connection with their respective operation of the "Funds", 
may continue to claim relief under Rule 4.7(a),1 notwithstanding investments in the Funds 
by employees of the CPOs who are not qualified eligible participants (the "Non-QEPs"), 
as that term is defined in the rule.2 

Based upon the representations made in your correspondence, we understand the facts to 
be as follows. The Funds invest primarily in non-voting shares of "R", a Cayman Islands 
company that trades primarily in portfolios of equity securities. "A" is the managing 
member, listed principal and registered associated person of each CPO. 

Each CPO has filed a Notice of Claim for Exemption under Rule 4.7 with respect to the 
Fund it operates.3 Your request seeks relief so that each CPO may permit the Non-QEPs 
to invest in the Fund it operates. 

The Non-QEPs are: 

(1) "B". "B" has been the CFO of the CPOs since August 1997. "B" is a 
"knowledgeable employee" as that term is defined in Rule 3c-5 under the 
Investment Company Act of 1940 ("ICA").4 
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(2) "C". "C" has been Director of Technology of the CPOs since October 
1997. "C" is responsible for the entire technology infrastructure of the 
CPOs, including the choice, customization, and maintenance of trading 
software. "C" is a "knowledgeable employee" under Rule 3c-5. 

(3) "D". "D" has been Office Manager of the CPOs since July 1997. As 
such, she is responsible for all aspects of day-to-day office management, 
administration, and investor relations. "D" is a "knowledgeable employee" 
under Rule 3c-5. 

(4) "E". "E" has been Managing Director, Generalist Analyst of the CPOs 
since August 1998. As such, he researches all potential portfolio 
investments and provides recommendations with respect to potential 
investments. "E" is a "knowledgeable employee" under Rule 3c-5. 

(5) "F". "F" has been Managing Director, Media/Telecommunications 
Analyst of the CPOs since April 1998. From September 1996 to March 
1998, "F" specialized in the telecommunications and new media industries 
at "S" in New York. "F" is an "accredited investor" as that term is defined in 
Rule 501(a)(6) under the Securities Act of 1933. 5 

(6) "G". "G" has been Controller of the CPOs since April 1998. She was the 
Accounting Manager at "T" (formerly "W") from April 1996 to April 1998. 
"G" is an "accredited investor" under Rule 501(a)(6). 

(7) "H". "H" has been Associate Director and Trader of the CPOs since 
January 1998. "H" was a Senior Proprietary Equity Derivatives/Risk 
Arbitrage Trader at "U" from July 1993 to January 1998. "H" is an 
"accredited investor" under Rule 501(a)(6). 

(8) "I". "I" has been Managing Director, Financial Services Analyst of the 
CPOs since December 1997. "I" was a Managing Director and Senior Bank 
Analyst, "V", New York, from April 1993 to December 1997. "I" is an 
"accredited investor" under Rule 501(a)(6). 

Furthermore, each Non-QEP consents to treatment as a QEP for purposes of investment in 
the Fund. 

The purpose of Rule 4.7 is to "reduc[e] unnecessary regulatory prescriptions for CPOs offering 
pool participations only to persons who, based upon the qualifying criteria in the rule, do not 
appear to need the full protections offered by the Part 4 framework."6 As noted above, the Non-
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QEPs do not meet the applicable QEP criteria. However, as also noted above, the Non-QEPs are 
either "knowledgeable employees" as that term is defined under Rule 3c-5 of the ICA or have 
been employed in the financial services industry for at least two years and are "accredited 
investors" as that term is defined in Rule 501(a)(6) under the Securities Act of 1933. 

Based upon the foregoing representations, it appears that granting your request would not be 
contrary to the public interest and the purposes of Rule 4.7(a). Accordingly, by the authority 
delegated under Rule 140.93(a)(1), the Division hereby grants each CPO an exemption permitting 
it to treat the Non-QEPs as QEPs and to continue to claim relief pursuant to Rule 4.7(a) with 
respect to the Fund it operates, notwithstanding the Non-QEPs' investment in the Fund. 

This letter does not excuse the CPOs from compliance with any otherwise applicable 
requirements contained in the Commodity Exchange Act ("Act")7 and the Commission's 
regulations issued thereunder. For example, the CPOs remain subject to all of the 
antifraud provisions of the Act and the Commission's regulations, to the reporting 
requirements for traders set forth in Parts 15, 18, and 19 of the Commission's regulations 
and to all otherwise applicable provisions of Part 4. Moreover, this relief is applicable to 
the CPOs solely in connection with their respective operation of the Funds. 

This letter, and the exemptions granted herein, are based upon the representations you 
have made to us. Any different, changed or omitted material facts or circumstances might 
render these exemptions void. You must notify us immediately in the event the operations 
or activities of the CPOs or the Funds, including the composition of the participants of the 
Funds, change in any material way from those represented to us. 

If you have any questions concerning this correspondence, please contact Matthew W. 
Lisle, an attorney on my staff, at (202) 418-5450. 

Very truly yours, 

John C. Lawton 

Acting Director 

cc: Daniel Driscoll 

Vice-President, Compliance 

National Futures Association 

MWL/ml 
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1 Commission rules referred to in this letter are found at 17 C.F.R. Ch. 1 (1999). 

2 While your letter requested no-action relief from Rule 4.7(a), we are treating it as a request for 
exemption from the QEP criteria of Rule 4.7(a). 

3 Each CPO filed a Notice of Claim for Exemption pursuant to Rule 4.7(a) with respect to the Fund it 
operates on ____________. 

4 17 C.F.R. § 270.3c-5 (1999). As defined therein, a "knowledgeable employee" with respect to a 
"Covered Company" or an "Affiliated Management Person" is: 

(i) An Executive Officer, director, trustee, general partner, advisory board member, 
or person serving in a similar capacity, of the Covered Company or an Affiliated 
Management Person of the Covered Company; or 

(ii) An employee of the Covered Company or an Affiliated Management Person of 
the Covered Company (other than an employee performing solely clerical, 
secretarial or administrative functions with regard to such company or its 
investments) who, in connection with his or her regular functions or duties, 
participates in the investment activities of such Covered Company, other Covered 
Companies, or investment companies the investment activities of which are 
managed by such Affiliated Management Person of the Covered Company, 
provided that such employee has been performing such functions and duties for or 
on behalf of the Covered Company or the Affiliated Management Person of the 
Covered Company, or substantially similar functions or duties for or on behalf of 
another company for at least 12 months. 

A "Covered Company" is defined as a Section 3(c)(1) Company or a Section 3(c)(7) Company. See Rule 
3c-5(a)(2) under 
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