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Dear Ms. Webb:

The Futures Industry Association (“FIA™)! is pleased to submit these comments on the
Commodity Futures Trading Commission’s (“Commission’s”) proposed rule 1,49, 67 Fed Reg.
52641 (August 13, 2002). The proposed rule prescribes the terms and conditions pursuant to
which FCMs and clearing organizations would be permitted to hold customer funds segregated in
accordance with the provisions of section 4d(2) of the Commodity Exchange Act (“Act”) in
foreign depositories and in certain foreign currencies. Upon adoption, rule 1.49 would replace
the terms and conditions set forth in Division of ‘I'tading and Markets Financial and Segregation
Interpretation No. 12, which presently governs the deposit of customer funds outside of the US.

FIA commends the Commission for proposing this rule, which successfully addresses FIA's
longstanding objections to the procedures set forth in Financial and Segregation Interpretation
No. 12. In particular, FIA has opposed the requirement that, before placing a customer’s funds
overseas (or holding a forcign customer’s tunds overseas), an FCM obtain from the customer a
signed subordination agreement in the form set forth in the interpretation, pursuant to which the
customer also authorizes the FCM to maintain funds offshore in thal customer’s segregated
account, In licu of the subordination agreement, FIA had recommended that the Commission
amend Appendix B of the Commission’s Part 190 rules to establish distribution procedures for
FCMs that hold customer {unds offshore,

By removing a significant impediment to the efficient conduct of international futures activities,
proposed rule 1.49 will greatly enhance the competitive position of US intermedianes. Subject to

! FIA is a principal spokesman for the commodity fulures and options industry. FIA's regular
membership is comprised of approximately 40 of the largest futures commission merchants (“FCMs™) in the
United States. Among its associate members are representatives from virtually all other segments of the futures
industry, both national and international. Reflecting the scope and diversity of its membership, FIA estimates
that its members effect mote than eighty percent of all custemer transactions executed on United States contract
markefs.
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a few minor modifications recommended below, therefore, FIA supports the adoption of the
proposed rule. We also request the Commission to clarify its interpretation of the proposed rule
in certain respects.

Disclosure Regarding Accruals. Proposed rule 1.49 imposcs no specific disclosure obligations
on FCMs that hold customer funds in a forcign currency. Nonetheless, in the Federal Register
release accompanying the proposed rule, the Commission states that, if a customer previously has
not traded in contracts that are priced and settled in a currency other than US dollars, “a firm
should inform the customer if the accruals from trades will be held in a currency other than US
dollars, at the time the customer places an order that might result in such accruals.”2 In support
of this slatement, the release cites Clayton Brokerage Company v. Commodity Futures Trading
Commission, 794 F,2d 573 (11 Cir, 1986).

FIA respectfully objects to the use of the word “should” in thc Commission’s discussion of an
FCM’s potential disclosurc obligations, if its purpose is to imply that the recommended disclosure
must be made to each customer, without cxception. As the Commission itself has noted, “the
specitications for contracts traded on designated contract markets are widely known and
generally available.”3 If customers are assumed (o have knowledge that certain contracts are
priced and scttled in a foreign currency, it is incongruous to assume that these customers would
not know that accruals with respect to these contracts would be in the same foreign currency.

More important, the apparent imposition of a universal disclosure obligation on this point is
contrary lo the Commission’s recent decisions regarding disclosurc generally. Specifically, the
Commission has previously amended rule 1.55 to authorize FCMs to open accounts for certain
mstifutional customers without providing the disclosures prescribed under rules 1.55, 33.7 and
190.6, subject only to the FCM’s obligation to make any disclosures required under applicable
law.4 The Commission reconfirmed its position in Decemther 2000, in adopting amendments to
its rules governing intermediaries. At the same time, the Commission adopted the following core
principle with respect to risk disclosure: “Intermediaries must provide to customers disclosure
appropriate to the particular instrument or transaction and the customer.”>

2 67 Fed. Reg. 52641, 52643 (August 13, 2002). [Emphasis supplied. ]
i id
Commission rule 1.55(¢e)

3 65 Fed Reg. 77993, 77994 (December 13, 2000). [Emphasis supplied.| In addition, the Federal
Register release seems (o ussume (hat FCMs have a ready means of tracking when a customer {irst trades a
particular type of contract and of providing this information to a}l associated persons and clerical personnel who
muy thereafier accept orders from that customer. FCMs have no practical ability to maintain records in this way.
The increasing customer use of direct order entry systems ouly emphasizcs this point. Consequently, if we have
correctly interpreted the Commission’s intent, FCMs would have littie choice but to make this disclosurc cach
time a customer places an order for a contract for which accruals are held in a foreign cursency.



Ms. Jean A. Webb
October 15, 2002
Page 3

FIA respectfully submits that an FCM’s disclosure obligations with respect to accruals, if any, are
no different from other disclosure obligations that an FCM may have under Commission rule
1.55. Clayton Brokerage does not contradict this position. To the contrary, the Court in that case
noted that: “The extent of disclosure necessary to provide full information about risk will vary
depending on the facts and circumstances of trading as well as on the nature of the relationship
between the broker and the customer.”® Therefore, we ask the Commission to confirm that the
Commission did not intend to imply that an FCM would have an obligation to disclose to cach
customer trading contracts that are priced and settled in a foreign currency, if accruals from that
contract would also be in a foreign currency. Rather, we believe this statement was intended
solely to caution FCMs to consider whether they should make such disclosure in appropriate
circumstances.

Records of Foreign Currency Transactions. Proposcd rulc 1.49(b)(2) provides that an FCM
“shall prepare and maintain a written record of each transaction converting customer funds from
one currency to another.” The record must include (i) the date the transaction is executed, (ii) the
currencies converted, (i1} the amount converted, and (iv) the resulting amount. The paragraph
provides that an FCM must fumnish the required information to the customer upon the customer’s
request. The Federal Register release notes, in addition, that an FCM must furnish this
information to the customer in the monthly statement under Commission rule 1.33,

FIA requests the Commisstion to clarify the obligations of FCMs in this latter regard. Frequently,
an FCM may exccule multiple transactions on behalf of a customer throughout a trading day.
Providing details of each transaction on a customer’s monthly statement would be contrary to
current practice and would impose significant operational burdens on FCMs.  We ask the
Commission, therefore, to confirm that an FCM would satisfy its obligations under rule 1.33, if
the 'CM provides the customer the required information in the aggregate and as an average price
rather than with respect to each transaction. The FCM, of course, will have records of each
iransaction and would be able to prepare a report with details of the transactions upon a
customer’s request.

Record of Customer Authorization. Proposed rule 1.49(c)(3) provides that customer funds may
be held outside of the US “only to the extent specifically authorized by the customer.” The mle
does not require a written record of the customer’s authorization. However, in the accompanying
Federal Register release, the Commission states that the FCM must make and maintain a written
record detailing the terms and conditions of any the customer’s authonzation w0 hold funds
outside of the United States.7 In its discussions with Division of Clearing and Intermediary
Oversight (“Division™) staff, representatives of thc FIA Law and Compliance Exceutive
Committee understood Division staff to have agreed that the confirmation and monthly

s 794 17.2d 573, at 580.

7 67 Fed Reg. 52641, 52644 (August 13, 2002),
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statements furnished to the customer, which sct forth the foreign currencies held in the customer’s
account, will be sufficient to confirm the customer’s intent for purposcs of this paragraph. We
believe the Division’s position should be contained in the rule itself, and we ask the Commission
to amend paragraph (c)(3) accordingly.

Permitted Location of Depositories. Proposed rule 1.49(c) provides that currencies may be held
in the US, in any money center country and in the country of origin. The term “money center
country” is defined in subparagraph (a) to mean a G-7 country. We respectfully submit that this
definition is too narrow. Switzerland, for example, would not be included. We previously have
suggested that funds should be able to be held in any country with which the Commission has
information sharing arrangements: the United Kingdom; Australia; France; Canada; Germany;
Spain; Italy; The Netherlands; New Zealand, Japan; Brazil; Mexico; Argentina; Ilong Kong;
Taiwan: South Africa; and Switzerland. We ask the Commission to extend the defmition of a
“money cenler country” for purpose of this rule to each of these countries.

Qualification of Depositories. Proposed rule 1.49(d)}3)(i)(B) provides that a foreign bank will
be an acceptable depository for customer segregated funds if, among other requircments, the
bank’s (or its holding company’s) commercial paper or long term debt is rated in the highest
category by at least one nationally recognized statistical rating organization.8 TIA notes that,
under Commission rule 30.7, a foreign bank will be an acceptable dcpository for LIS customer
funds deposited to margin or secure forcign futures and options contracts if the bank’s
commercial paper or long term debt is rated in one of the two highest categories by a nationally
recognized statistical rating 0rganizali0n.9 The Federal Register release accompanying rule 1.49
does not explain why the Commission adopted a different, narrower standard in this instance. We
ask the Commission to revise paragraph (d)(3)}(i}(B) to provide, consistent with the Commuission’s
interpretation under rule 30.7, that a foreign bank would be an acceptable depository if the bank’s
(or its holding company’s) commercial paper or long term debt is rated in one of the two highest
categories by a nationally recognized statistical rating organization.

Conclusion
FIA appreciates this opportunity to comment on proposed rule 1.49. If the Commission has any

questions concerning the comments in this letter, please conlact Barbara Wierzynski, FIA’s
General Counscl, at (202) 466-5460.

Sincerely,
8 In the altcrnalive, the bank could have in excess of $1 billivn in regulatory capital.
? Division of ‘Irading and Markets Advisory 87-5, | 1987-1990 Transfer Binder] Comn. Fut. L. Rep.

(CCH) 123,997 (December 3, 1987).
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John M. Damgard
President



